Технологија

Oбразованието во светот се трансформира, а кај нас се плаши од промени

Бранко Прља

21.02.22

Потребно е да разбереме дека светот се менува и дека секако можеме да ги игнорираме тие промени, но тоа нема да ни донесе генерации деца кои ќе го...

Како да се спречи дигиталниот феудализам

Мариана Мацукато

24.01.20

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato) Со користење на технологии што првично беа развиени од јавниот сектор, компаниите кои работат со дигитални платформи...

Со развој на цивилната сателитска технологија до поевтини геопросторни податоци

м -р Тимурленк Чековиќ

13.01.20

ALB Тимурленк Чековиќ Во текот на следните месеци и години, компаниите што се занимаваат со сателитски снимки планираат да постават неколку...

Политиката зад алгоритмите за машинско учење 

Марк Мекарти

09.08.19

Марк Мекарти (Mark MacCarthy) Технологијата не е судбина. Ние ја обликуваме неа пред таа да нè обликува нас. Бизнис лидерите и креаторите на јавни политики...

Античка Грција ни испраќа предупредување и појаснување за вештачката интелигенција

Ејдриен Мејор (Adrienne Mayor)

22.06.19

Ејдриен Мејор (Adrienne Mayor) Треба ли навистина да веруваме дека човештвото ќе се приспособи и навремено ќе ги решава проблемите што доаѓаат со...

Креативни нарушувања во здравството и образованието

Стефани фон Фридебург

25.05.19

Стефани фон Фридебург (Stephanie von Friedeburg) Потенцијалните придобивки од нарушувачките технологии за раст на економијата, за одржливост и благосостојба...

Реорганизација на економијата на 21-от век

Маргарета Држениек-Хануз

19.10.18

Маргарета Држениек-Хануз (Margareta Drzeniek-Hanouz) Главниот предизвик со кој владите се соочени е истиот како и од претходните ери: да се подобри животот –...

Може ли паметните градови да понудат рамноправност?

Хоми Карас и Јаана Ремес

10.10.18

Хоми Карас (Homi Kharas) и Јаана Ремес (Jaana Remes) Според претстојното истражување на Глобалниот институт Мекинзи, решенијата со паметно управување можат...

Митот за надградбите

Тони Ротман

12.01.18

Тони Ротман (Tony Rothman) Дали поновите, посјајните и посложените нешта автоматски значи дека се подобри? Всушност, најчесто вистината е спротивна на...