fbpx

Урбанизам

Градот има смисла само ако ги одразува потребите на своите граѓани!

Филип Клетников

07.12.21

Филип Клетников Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот...

Противуставноста на можноста за суспензија на урбанистичките планови

Иван Колевски

18.03.20

Иван Колевски  Новото законско решение за урбанистичко планирање, изгласано пред распуштањето на Собранието, ја легализира можноста општините...

Кружните текови се решение за сообраќајниот метеж и за загадувањето

Бранко Прља

19.02.20

ALB Бранко Прља Кружните текови се паметно урбано решение за намалување на сообраќајните метежи, помалку задржување на крстосниците, помалку...

Постои ли ефикасна судска заштита на правото на сопственост од аспект на урбанистичките планови?

Иван Колевски

09.11.18

МК   ALB Иван Колевски Уставните судии испитуваат дали чекорите на донесување урбанистички план што ги предвидува Законот за просторно и...

Може ли паметните градови да понудат рамноправност?

Хоми Карас и Јаана Ремес

10.10.18

Хоми Карас (Homi Kharas) и Јаана Ремес (Jaana Remes) Според претстојното истражување на Глобалниот институт Мекинзи, решенијата со паметно управување можат...