fbpx

Финансии

Време е за ремонт на глобалниот финансиски систем

Џефри Д. Сакс

17.12.21

Џефри Д. Сахс (Jeffrey D. Sachs) За да можат државите кои се со ниско и средно ниво на приходи да работат во насока на остварување на нивните развојни цели и...

Како државата треба да ја стимулира економијата во кризни услови?

Сергеј Зафироски

25.11.20

Сергеј Зафироски Кризата може да биде повеќе шанса отколку закана доколку биде соодветно управувана. Здравствената криза предизвикана од КОВИД-19,...

Во криза влегуваме брзо, а од неа излегуваме бавно

Никола Поповски

27.05.20

ALB Никола Поповски Доколку нешто радикално не се промени, не можеме да очекуваме дека нашата економија брзо ќе се нормализира и ќе излезе од...

Доколку ги реализиравме јавните капитални инвестиции можеби ќе имавме и поголем економски раст

Весна Гарванлиева Андонова

23.12.19

ALB Весна Гарванлиева Андонова Нередовното реализирање на капиталните инвестиции ја става под прашање фискалната дисциплина на Владата. Јавните...

Ангеловска меѓу популизмот и храброста

Горан Теменугов

11.12.19

ALB Горан Теменугов Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната...