fbpx

Наместо нов изборен модел, пратеници независни од партиските лидери

Видео поткаст

09.10.19

Прегледи

Со сегашниот изборен модел пратениците не можат сами да си го обезбедат својот мандат, туку пред сѐ зависат од лидерите на партиите и тоа предизвикува централизираност како на Собранието, така и во политичките партии. Дали нов изборен модел ќе обезбеди понезависни пратеници и Собрание или е неопходна внатрепартиска демократија? Во ResPublica видео поткаст разговаравме со политикологот Миша Поповиќ и Илина Мангова од Меѓународниот републикански институт.

 

ТВ верзија

Поткастот ResPublica го изработи Институтот за комуникациски студии.

Namesto-nov-izboren-model-pratenici-nezavisni-od-partiskite-lideri