fbpx

Блог

Осамената смрт на Алексеј Навални

Нина Л. Хрушчoва

23.02.24

Уште во 2013 година, кога критичарот на Кремљ Алексеј Навални се соочуваше со лажни кривични пријави, се потсетив кога мојот прадедо, советскиот...

Законот за вештачката интелигенција и што тоа значи за нашата земја

Бранко Прља

21.02.24

Ако нашата држава сака да биде членка на ЕУ, ќе мора да ги усогласиме нашите со регулативите на ЕУ, вклучувајќи го и законот за АИ....

Шлаканица за грчките новинари

Елени Стаматуку

16.02.24

Грчки новинари и медиуми кои известуваа за скандалот со прислушувањето сведочеа на судското рочиште кое се одржа на 25...

Моќта на културната дипломатија

Лидија Топузовска

14.02.24

Културната дипломатија е вид на јавна дипломатија и мека моќ, која вклучува размена на информации, идеи, уметност, јазик и други аспекти на...

Дали 2024 ќе биде новата 1933 година?

Марк Џонс

09.02.24

На 30 јануари 1933 година, Адолф Хитлер беше назначен за канцелар на Германија. За неговите поддржувачи, тоа беше ден на „национална револуција“ и на...

Дигиталните технологии и родово-заснованото насилство

Елена Михајлова Стратилати

07.02.24

Дигиталното родово насилство се шири неконтролирано, почнувајќи од вознемирување на жени кои се јавни личности на социјалните мрежи до следење...

Крај на ерата на хегемонија

Џефри Д. Сакс

02.02.24

САД повеќе не доминираат во светската економија. Поопшто кажано, економската доминација на Северноатлантскиот регион (Западна Европа, САД и...

2024: година на екстремната десница?

Светлана Јовановска

31.01.24

Според експертите, денес крајната десница станува неопходна во креирањето на владите. Овие партии нема повеќе да можат да бидат игнорирани....

Што нѐ очекува во 2024 година на полето на вештачка интелигенција?

Бранко Прља

26.01.24

Забрзано се работи на полето на вештачката општа интелигенција (AGI). Сепак, етичките и правните дилеми се наѕираат како што се зголемува влијанието...

Екстремизам од реката па сè до морето

Карл Билт (Carl Bildt)

24.01.24

Доколку ги земеме предвид сите алтернативи, исходот кој ќе значи постоење на две држави е нешто што останува единствената остварлива опција за мир...