Соња Стојадиновиќ

Соња Стојадиновиќ е родена во 1979 година во Велес. Таа е дипломиран политиколог на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, кадешто магистрирала на отсекот Меѓународна политика на тема „Ненасилната борба во политиката: фактори за успех и неуспех“. Работи како фриленс автор за хрватските регионални портали Lupiga и Bilten и е активист на левичарското движење Солидарност.

Родовата еднаквост е вечното плашило на Црквата

Соња Стојадиновиќ

08.05.23

Родовата еднаквост која жената ја бара не е закана ниту за општеството, ниту за семејството, туку исклучиво за мизогиниот и патријархален систем...

Рециклирање пластика – меѓу профитот и загадувањето

Соња Стојадиновиќ

01.02.23

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија...

Македонија и потрeбата од менување на енергетскиот пазар во Европа

Соња Стојадиновиќ

28.11.22

Треба да се размисли за тоа дека сите предлози и промени кои доаѓаат од Брисел, не можат ефикасно да се применат и во Македонија и да се дејствува во...

Новиот состав на БРИКС: Вовед во нов глобален поредок

Соња Стојадиновиќ

26.08.22

Сведоци сме на промени на глобално ниво, раст на нови економски џинови и нивна соработка во која ги вклучуваат малите земји. Нешто што воопшто не им...

Нивото на јавна дебата трпи од вулгарностите на политичарите

Соња Стојадиновиќ

12.07.22

Како народни избраници, без разлика дали се пратеници во Собранието или имаат други функции, тие сè помалку се контролираат што изјавуваат во...

Македонските граѓани, уживатели во говорот на омраза

Соња Стојадиновиќ

01.06.22

Како граѓани имаме одговорност да спречиме ширење на говор на омраза со едукација на нашите деца и блиски и со јавни реакции против таквото...

Верска толеранција: Познат, но ретко практикуван концепт

Соња Стојадиновиќ

09.03.22

Верската толеранција се гради со запознавање на другите, разјаснување дека нивната различност не се закана за нас, ниту за нашите верски...

Со вакцини до глобална доминација: Лекции по дипломатија од Кина

Соња Стојадиновиќ

01.12.21

Соња Стојадиновиќ Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална...

Сите се прогласуваат за победници, народот продолжува да губи

Соња Стојадиновиќ

19.10.21

Соња Стојадиновиќ Време е веќе да ги научиме тие што ги бираме дека гласачите не се нивни слуги, туку дека се избрани да му служат на народот...

Бугарските пасоши: семе на раздор помеѓу македонскиот народ

Соња Стојадиновиќ

24.03.21

Соња Стојадиновиќ Прстот за вина и осуда не треба да се насочи кон Македонците со бугарски пасоши затоа што тие пасошите ги земаат поради...