fbpx

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinoviq ka lindur në vitin 1979 në Veles. Ajo është politikologe e diplomuar në Fakultetin e Drejtësisë "Justiniani i Parë" në Shkup, ku përfundoi edhe studimet master në Politikë Ndërkombëtare me temë "Lufta jo e dhunshme në politikë: Faktorët për sukses dhe dështim". Ajo punon si autore e pavarur për portalet rajonale kroate Lupiga dhe Bilten dhe është aktiviste në lëvizjen e majtë Solidariteti.

Investimet kineze në Ballkan ndërmjet fitimeve dhe dispozitave ligjore

Sonja Stojadinoviq

13.05.24

Edhe pse investimet kineze në Ballkan që nga fillimi i Iniciativës Brez dhe Rrugë në vitin 2014 kanë sjellë ndryshime dhe progres, ato nuk kanë qenë pa probleme ligjore, mjedisore dhe probleme të tjera...

Beteja për burime minerale të rralla dhe kritike: varësi, politikë dhe interesa biznesi

Sonja Stojadinoviq

29.12.23

Në fillim të muajit dhjetor, Parlamenti Evropian miratoi planin për zbatimin e legjislacionit për burimet minerale kritike dhe të...

Pse të kemi emisione debatuese kur nuk kemi kulturë komunikimi

Zenel Miftari

08.11.23

Përdorimi i gjuhës së urrejtjes është një problem serioz dhe duhet të trajtohet seriozisht nga institucionet shtetërore, por edhe nga shoqëria civile, përfshi edhe...

Sfidat e mediave dhe gazetarëve në kohën digjitale

Zenel Miftari

18.09.23

Ndërsa sfera publike ndryshon, shteti, media, intelektualët dhe profesionistët duhet të angazhohen për krijimin e politikave dhe rregulloreve të reja në mënyrë që gazetaria profesionale të përballet dhe t'i kapërcejë këto...

Të rikthehet dinjiteti i arsimit të lartë

Zenel Miftari

21.08.23

Numri i studentëve në Maqedoni zvogëlohet për 1000 çdo vit! Mungesa e cilësisë në universitete është arsyeja kryesore pse maturantët dëshirojnë të studiojnë jashtë...

Toleranca fetare: Një koncept i njohur, por rrallë i praktikuar

Sonja Stojadinoviq

09.03.22

Toleranca fetare ndërtohet duke njohur të tjerët, duke qartësuar se të tjerët dhe diversiteti i tyre nuk janë kërcënim për ne, madje as për besimet/bindjet tona...

Përmes vaksinave deri te dominimi global: Mësime diplomacie nga Kina

Sonja Stojadinoviq

01.12.21

Sonja Stojadinoviq Me disa lëvizje gjeopolitike shahu, Kina ka dëshmuar se armët dhe lufta nuk janë gjithmonë e vetmja rrugë drejt dominimit global. Diplomacia e vaksinave është një qasje e njohur në marrëdhëniet ndërkombëtare e cila është një degë e...

Ndryshimet e vjetra dhe të reja nga zgjedhjet lokale

Sonja Stojadinoviq

19.10.21

Sonja Stojadinoviq Dhe është koha t’i mësojmë ata që zgjedhim se votuesit nuk janë shërbëtorët e tyre, por se ata janë zgjedhur për t’i shërbyer popullit, sepse ata votojnë i votojnë dhe i paguajnë nga taksat e tyre. Raundi i parë i...

Pasaportat bullgare: farë e përçarjes midis popullit maqedonas

Sonja Stojadinoviq

24.03.21

Sonja Stojadinoviq Gishti i fajit dhe gjykimit nuk duhet të drejtohet te maqedonasit me pasaporta bullgare, sepse këto pasaporta ata i marrin për shkak të kushteve ekzistenciale që shteti i tyre nuk ua plotëson. Është më mirë që gishtin ta drejtoni drejt...