fbpx

Arkivi

Bullgaria hoqi maskën e qëllimeve të mira

22.04.22

 Hapja e qendrave kulturore bullgare në Manastir dhe Ohër hoqi maskat se Bullgaria po heq dorë nga pozitat e saj origjinale dhe si një flluskë shpërtheu shpresat për një zgjidhje deri në qershor, thotë Malinka Ristevska Jordanova nga Instituti për...

Shtrenjtimi i rrymës do t’i errësojë komunat, shpëtimi shihet te Qeveria

28.02.22

Qeveria të mbulojë faturat e larta të energjisë elektrike të komunave dhe t'i regjistrojë shkollat dhe objektet komunale si amvisëri, kërkojnë nga BNJVL-ja. Kryetari i komunës së Gjorçe Petrovit thotë se nëse nuk i ndihmojnë, komuna nuk do të mund të...

Paqartësitë ligjore do të ndryshojnë të dielën – ditë jo pune

06.02.22

163 kontrolle, 34 parregullsi dhe shumë paqartësi pas një muaji nga zbatimi i Ligjit për të dielën – ditë jo pune. Është shumë herët të thuhet nëse rregullat e reja do t’i bëjnë punëtorët të përmbushur emocionalisht, por punëdhënësit dhe...

Sezon i ri – probleme të vjetra për ski qendrat maqedonase

05.01.22

Që nga pavarësia e Maqedonisë, pothuajse çdo qeveri paralajmëron investime në resorte të reja për skijim. E përbashkët për të gjitha është se planet bombastike paraqiten pa asnjë analizë të ndikimit mbi mjedisin jetësor apo për kushtet...

Vaksina kundër Covid-19 tek fëmijët, vendim i nevojshëm ose rrezik i panevojshëm

22.12.21

A do të dalë bota nga pandemia, nëse i vaksinojmë fëmijët? Maqedonia i bleu dozat e para për më të vegjlit, prindërit të hutuar, mjekët me qëndrime të ndara. Lloji i ri Omicron dominon botën, rrezikojmë më shumë nëse i imunizojmë apo nëse nuk i...

Në shtëpi do të ndriçojë deri në Vitin e Ri, pyetja është a do të ketë errësirë në uzinat

29.10.21

Autoritetet energjetike në Maqedoninë e Veriut pretendojnë se kriza energjetike nuk mund të parashikohej dhe se procesi zgjedhor në vend, prolongoi mundësinë e intervenimit në kohë. Ekspertët në video podkastin e Res publika, rekomandojnë shteti të...

Skriningu në shkollat të bëhet të paktën një herë në javë

01.10.21

Lodhje edhe gjatë përpjekjes më të vogël, është simptoma më e zakonshme në pos – KOVID fazën, e cila i referohet ndryshimeve në muskulin e zemrës, ndërkaq fëmijët gjithashtu i vuajnë këto pasoja, thonë infektologia Katica Marangjozova dhe...

Nuk e mësuam leksionin nga përmbytja në Stajkovci

26.07.21

Askush nuk barti përgjegjësi për përmbytjet në rajonin e Shkupit pesë vjet më pare, kur humbën jetën 23 persona, ndërkaq pesë institucione dështuan, thotë profesor Aleksandar Trendafillov nga Fakulteti i Shkencave të Pylltarisë. Ai apelon problematika...

Bashkimi Evropian para kovid pasaportave të harmonizuara për udhëtim

29.06.21

Ndërsa anëtarët e BE-së, përshtaten për t’i bashkëngjiten sistemit të përbashkët të COVID pasaportave, vendet e tjera do të duhet të harmonizohen me parimet e Bashkimit Evropian dhe OBSH-së. Zyrtarët në rajon thonë se nuk do të jetë e lehtë...

Qeveria me këmbëngulje do të shesë tokë, VMRO-DPMNE me këmbëngulje do të bllokojë ligjin

03.06.21

Qeveria nuk do të tërheqë Ligjin për shitjen e tokës bujqësore shtetërore, i cili mundëson blerjen e parcelave që janë dhënë me qira pas 10 vjetësh për pak para. Ministri, Arianit Hoxha në podkastin e Res publica thotë se disa nga vërejtjet e...