fbpx

Архива

Билатералните теми не треба да бидат дел од преговарачкиот процес

21.06.22

Искреност, наместо молк бараат политичари и интелектуалци од Владата за францускиот предлог за надминување на бугарскотот вето. Што е предложено...

Инклузијата во земјава е поставена на стаклени нозе

05.05.22

Потребна е Национална стратегија за лицата со попреченост која нема да зависи од секој следен министер, нема да зависи од службеник во социјалните...

Бугарија ја симна маската на добри намери

21.04.22

Отворањето на бугарските културни центри во Битола и Охрид ги симнаа маските дека Бугарија се откажува од првобитните позиции и како балон ги...

Турскиот театар е сѐ уште театар без сцена

15.04.22

„Турскиот театар e европски театар, но тоа што немаме своја сцена влијае на репертоарот и несоздавањето навика публиката редовно да доаѓа да нѐ...

Дали руската инвазија врз Украина ќе се прелее на Балканот?

04.04.22

Сликите од руско-украинскиот кофликт будат лоши сеќавања, но и страв кај луѓето од земјите од поранешна Југославија. Бомбардирањата, жртвите и...

Радиото никогаш нема да умре

24.03.22

Доколку сака да опстане класичното радио мора да подлегне на новите формати кои се појавуваат вели долгогодишниот радиоводител Драган Б....

Образованието ја подобрува положбата на жената Ромка

08.03.22

Со добро образование, упорност и професионална работа, се менува целосната слика за една етничка заедница вели Алма Мустафовска-Селимовска,...

Дарко Радуловиќ: Победничкиот менталитет на тимот ги носи трофеите

03.03.22

Вистинските влијанија во кошарката треба да ги имаат луѓето од кошарката, а најмалку оние кои што не се инволвирани во спортот како на пример оние...

Поскапувањето на струјата ќе ги стемни општините, спас се гледа во Владата

28.02.22

Владата да ги покрие високите сметки за електрична енергија на општините и да ги запише училиштата и општинските згради како домаќинства, бара...

За македонскиот јазик нека зборува науката, а не политиката

10.02.22

Денес имаме помалку лекторати за македонски јазик по универзитетите низ светот, отколку во онаа бивша држава, вели професорката Весна Мојсова –...