fbpx

Архива

Законски недоречености ќе го менуваат недела – неработен ден

06.02.22

163 контроли, 34 неправилности и многу нејаснотии по еден месец од спроведувањето на Законот за недела – неработен ден. Дали новите правила ќе...

Јане Спасиќ: Независниот театар е послободен, но и потежок за реализација

28.01.22

Немањето простор е најголем проблем за развојот на нов, различен, алтернативен, театар во земјава, каде што формата на лабораторија ќе биде...

30 години „лет во место“ за македонскиот туризам

05.01.22

Безидејност и почеток од крајот. Претседателот на ХОТАМ, Крсте Блажевски, во период на нова зимска сезона упатува на фактот дека ниту една влада во...

Нова сезона – стари проблеми за македонските ски центри

05.01.22

Од осамостојувањето на Македонија речиси секоја власт најавува инвестиции во нови скијачки центри. Заедничко за сите е што бомбастичните планови...

Ивица Милевски: Куп физибилити студии за македонските планини со „поминат рок“

05.01.22

Македонија може да се пофали со бројни физибилити студии за проекти на македонските планини кои завршиле во фиока. Се препраќаат идеи и стратегии...

Денис Јанкуловски: Да ја шириме, множиме и делиме љубовта

01.01.22

По 10.000 земени брисеви и илјадници километри низ Скопје, Денис Јанкуловски - Космонаутко од Центарот за јавно здравје посакува во...

Андоновски: Не смееме да брзаме во донесување на тешки одлуки за заштита на деца

24.12.21

„Од почетокот на пандемијата се носеа тешки одлуки, но пред секоја од нив имаше анализа.“ Педијатарот, Д-р Ангелчо Андоновски смета дека треба да...

Софијанова: Вакцинирање на деца против Ковид-19 е влог за здрава иднина

24.12.21

„Имунизацијата против витално загрозувачки болести што биле во минатото ги заборавивме затоа што ги имаме вакцините.“ Педијатарот Д-р Аспазија...

Пановски: Неоправдан е притисокот за вакцинација на деца против Ковид-19

24.12.21

Калифорниски, Делта, Омикрон… многу соеви – малку решенија. Дел од научниците во светот се надеваат дека со вакцинација ќе се заштитат децата и...

Вакцина против Ковид-19 на деца, нужна одлука или непотребен ризик

22.12.21

Ќе се извлече ли светот од пандемијата ако ги боцнеме децата? Македонија ги набави првите дози наменети за најмалите, родителите збунети,...