fbpx

Архива

Ана Голејшка Џикова: Давањето на моќта како мајки, значи немање слобода

12.08.21

Да се биде авторка и мајка во период на пандемија е предизвик бидејќи „тврдината“ на обврски расте, а секоја жена исправена пред...

Олимпизмот ја победи пандемијата

05.08.21

„Светот уште еднаш покажа како може да изгледа ако се надминат несогласувањата, војните, па дури и...

Не ја научивме лекцијата од поплавата кај Стајковци

26.07.21

Никој не понесе одговорност за поплавите во скопскиот регион пред пет години, кога настрадаа 23 лица, а пет институции затаија, вели професорот...

Ѓоко Здравески: Време е да се свртиме кон себеси

01.07.21

Време е за чистењето на умот од метастазата на информации што постои во цивилизацијата во која живееме и центрите на моќ околу...

Спојувањето на информатиката со техничкото образование е уназадување во образованието

01.07.21

Македонија е мала земја во развој која мора да се стреми да продуцира што е можно повеќе инженери по информатика, а не да ги...

Европската Унија пред усогласени ковид пасоши за патувања

29.06.21

Додека членките на ЕУ се приспособуваат да се приклучат на заедничкиот систем на ковид пасоши, останатите земји ќе мора да се усогласат со...

Пандемијата ја внесе дигитализацијата во судовите

22.06.21

„Првото онлајн судење во Кавадарци, по кое следеа и редица други, покажа дека дигитализацијата ќе овозможи неограничен пристап...

Владата упорно ќе продава земјиште, ВМРО-ДПМНЕ упорно ќе го блокира законот

03.06.21

Владата нема да го повлече Законот за продажба на државно земјоделско земјиште којшто овозможува откуп на закупените парцели по 10 години за...

Ирина Маја: Пандемијата ја смени комуникацијата со потрошувачите

28.05.21

Пандемијата ги натера компаниите да го сменат начинот на комуникација со потрошувачите, сублимира Ирина Маја, директорка за...

На занаетчиството ќе му требаат барем две години за да се залечи

12.05.21

Пандемијата силно ги удри сите занаети. Агрон Фазлији, претседателот на Занаетчиската комора на Македонија вели дека се...