fbpx

Архива

Новинарите бараат соодветно да им се вреднува трудот

03.05.21

Во деновите кога судот им ги одбива тужбите на новинарите кои извлекоа жива глава од Собранието на 27 април 2017 г, новинарите бараат системски...

Со спорт до рутина која помага во пандемија

23.04.21

Базените се единствените затворени спортски објекти што работат во моментов и кадешто може безбедно да се спортува, вели...

Велковска-Трајановска: Културната политика го планира идното музичко творештво

06.04.21

Навидум стручни, но сепак недоволно стручни комисии ја решаваат иднината на македонското музичкото творештво, вели...

Балканот далеку од колективен имунитет против КОВИД 19

30.03.21

Во БиХ група граѓани поднесе кривична пријава против властите. Бараат одговорност за доцнењето на вакцините и големиот број смртни исходи од...

Мангова: Само освестени граѓани можат да го прекинат клиентелизмот во политиката

22.03.21

Политиката денеска не е она што била во античко време - пат до решение на проблемите во државата. Политикологот Илина Мангова вели...

Коцарев: Вистината е вечна инспирација за писателите

04.03.21

„Сите родови во книжевноста може да се дом на вистината за општествените прилики во кои живееме за време на пандемијата“, вели...

Балканот испраќа сè посилни евроскептични тонови

26.02.21

Европската Унија не ги исполни ветените очекувања на Балканот и затоа луѓето од овие земји се лути и разочарани. Соговорничките од регионот коишто...

Филипче: Свесни сме дека ранливите категории граѓани тешко стигнуваат до здравствена услуга

18.02.21

Министерот за здравство Венко Филипче, во влогот на #ResPublicaMk говори за проблемот дека одредени категории на ранливи групи граѓани...

Зафирчев: На кризава не треба да гледаме како проблем, туку како на предизвик

03.02.21

Актерот Васил Зафирчев вели дека на театарот не му случуваат прв пат вакви пандемиски кризи. Ова е период за промени од кои ќе...

Еврејската заедница повеќе од 70 години чека извинување и признавање од Бугарија

27.01.21

Горан Садикаријо од Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија вели дека секој медал има две страни: за Бугарија едната е спасувањето на...