fbpx

Архива

Високото образование создава приучени кадри наместо висок квалитет

05.09.17

Високото образование создава приучени кадри наместо висок квалитет кој ќе го влече напред научно-технолошкиот развој и ќе овозможува висок...

Потребна е ревизија на перформансите на „Скопје 2014“

31.07.17

„Скопје 2014“ направи упад и штета во системот којшто го води градежништвото преку промени на закони и узурпирање јавен простор. Архитектите...

Новата влада да води зелена економија

30.06.17

Отворањето на рудници во југоисточна Македонија воопшто не е оправдано зашто ќе бидат темпирани еколошки бомби. Од другата страна на државата,...

Учебникарството мора да се ревидира

30.05.17

Додека учениците се уште чекаат дали ќе имаат екстерно тестирање, просветните работници посочуваат дека еден од приоритетите на новата влада е...

До каде оди силата на граѓанските иницијативи?

04.05.17

Што откако ќе заврши собирањето потписи и гласањето на референдум? Дали надлежните се обврзани да ги почитуваат желбите на гласачите и дали...

2021-ва e идеалната година за следниот попис

31.03.17

Пред 2021-вата година не ќе бидат доволно созреани условите да се спроведе пописот на населението и домаќинствата. Ова треба да се има предвид кога...

Пост-модерниот популизам доби ново руво

06.03.17

Една од карактерстиките на популизмот е дека е феномен кој живее во сите епохи на политичката историја и дека е особина која е се „крие“ во сите...

Политичарите недоволно го користат потенцијалот на социјалните мрежи

11.02.17

Граѓански иницијативи добиваат гласност бидејќи иницијаторите умно ги користат новите медиуми и социјалните мрежи. Но, дали и колку политичарите...

Политичарите им ја украдоа улогата на сатиричарите

26.12.16

Политичарите со своето поведение им ја украдоа улогата на сатиричарите. Не може да се направи хумор од хумореската која се одвива во живо....

Јавен долг – неодржлива пaтека и нетранспарентна Влада

01.12.16

Јавниот долг на РМ изнесува околу 4 милијарди и 830 милиони евра. Од крајот на 2010 година до денес, тој растел за 1,3 милиони евра дневно, 54 илјади евра на...