fbpx

Архива

Дали 2018 ќе биде најлошата година за капиталните инвестиции?

12.10.18

Само 23 отсто од предвидените капитални инвестиции за оваа година се реализирани за осум месеци. Страшно ниско ниво, признава заменикот...

Суштински промени или популистички мерки во образованието?

03.09.18

Какви промени ќе има во матурата и програмата Кембриџ, дали намалувањето на бројот на предметите ќе значи отпуштања од работа на наставници, ќе се...

Зошто токму сега ЕУ ги решава споровите на Балканот?

01.08.18

Европската Унија инсистира да ги реши балканските спорови токму сега заради економското влијание во Западниот Балкан на држави кои претендираат...

Дали вториот пензиски столб ги „јаде“ парите на пензионерите?

29.03.18

Преку 40 проценти од парите кои се потребни за исплата на пензиите Пензискиот фонд ги обезбедува преку буџетот. Професорот и економист Трајко...

Забраната за сулфурна киселина и цијаниди спас за најплодното валандовско поле?

02.03.18

Дали измените во Законот за минерални суровини, според кој се предвидува исфрлање од употреба на цијанид и сулфурна киселина при рударските...

Регионалното поврзување услов за евроинтеграциите

02.02.18

Регионалната соработка е еден од условите на Европската Унија за државите кои се во процесот на евроинтеграција. Сепак, секогаш на крајот се мери...

Колку се вложува во ракометот – водечкиот спорт во Македонија?

29.12.17

Клупските и репрезентативните ракометни успеси се магнет за стотици деца кои сонуваат да станат идните Лазаров, Манасков, Миркуловски. Но во...

Загадувањето ќе се намали со користење обновливи извори на енергија

30.11.17

Во Македонија има три основни столба кои ќе помогнат да се намали загадувањето – намалување на потрошувачката на електрична енергија,...

Како да се вратат луѓето во иселените региони?

31.10.17

Додека многу региони во Македонија се иселени, а нивните ресурси неискористени, една третина од вкупното население е сконцентрирано во скопскиот...

Општините не се однесуваат како власт

29.09.17

Македонските општини се кревки и не се способни да ги спроведуваат пренесените ингеренции од централната власт, иако постојат мерки и...