fbpx

Архива

Скопје страда од постојано префрлање на топката

12.12.18

Секој следен градоначалник смее да си дозволи да рече дека проблемите се наследени од претходните градоначалници, но тоа не е...

Граѓаните немаат доверба во основните темели на заштита на човековите права

10.12.18

И после 27 години од воспоставувањето на независноста на Македонија. граѓаните се` уште се соочуваат со правна несигурност, со...

Да се здружиме во борбата против корупцијата

09.12.18

Се приклучивме кон глобалното одбележување на 9-ти декември, Меѓународниот ден за борба против...

Здравата средина е приоритет во општеството

06.12.18

Ако не ги решиме приоритетите за здрава средина, џабе зборуваме понатаму за останатите вредности и потреби од...

Дали политичарите и медиумите им пласираат привидна вистина на граѓаните?

05.12.18

Лажните и извитоперени вести кои ги креираат некои политичари и медиуми секојдневно ги мамат и доведуваат во заблуда граѓаните. Но, колку...

Се градат и до 400% повеќе станови од потребното

12.11.18

Во Скопје отсекогаш имало повеќе станови отколку семејства. Анализите на некои делови од градот покажуваат дека ако според планот на изградба...

Како да се убедат градежните фирми да работат за јавниот интерес?

12.11.18

Кога ќе изгради зграда, еден инвеститор е одговорен можеби за илјада жители, но локалната администрација и Министерството за...

Што ќе донесе мораториумот за градење во Центар?

12.11.18

Во многу чудна атмосфера се правени деталните урбанистички планови во Центар, покажува евалуацијата на градењето во...

Како до одговорно градење?

02.11.18

Силни инвеститори и корумпирана администрација го поттикнуваат агресивното градење на сметка на јавниот интерес. Правиме градови за автомобили,...

Диме Илиев, актер: Штом проработи парата, се наоѓаат урбанистички маркички

22.10.18

На место на една куќа никнуваат неколку згради и се уништуваат детски игралишта и зелени површини, но под притисок на...