fbpx

Архива

И децата страдаат од депресија

19.04.19

Според Светската здравствена организација депресијата до 2020 година ќе биде втор глобален проблем, односно прв проблем кај женската...

Перкс: Квалитетното родителство во раното детство е гарантирана инвестиција и за детето и за општеството

09.04.19

Околу 60% од децата во светот и во земјава се соочуваат со семејно насилство, занемарување или емоционална отуѓеност. Бенџамин...

Активистите против рудникот Иловица најавуваат протести додека „Еуромакс“ не се повлече

29.03.19

Вербалните навреди кои меѓу себе си ги упатуваат невладините организации, противници за отворање на рудникот Иловица – Штука и претставници на...

Скопскиот Медицински факултет остана без професорите од детската каридохирургија

26.03.19

На Медицински факултет во Скопје на празните места каде предавале хирурзи, сега предаваат доктори кои воопшто не работат...

Скопје има само план за раст, но не и стратегија за развој

25.03.19

Урбанистичкото и просторно планирање на Скопје мора да се темели на соодветни бази на податоци, како што тоа се прави во Софија. Податоците со кои...

За Скопје мора да се знае што е заокружено, а кое развојно подрачје

25.03.19

Скопје има заокружени подрачја, како Аеродром, Карпош, Капиштец, Дебар Маало, Градски ѕид и треба да доживеат некаква консолидација, смета...

И Скопје и Софија стигнаа до критичната точка – граѓаните сакаат квалитетни урбанистички планови

25.03.19

Два главни града, исти предизвици: Скопје се гуши во урбанистичка презаситеност во отсуство на стратегија како да се негува јавниот простор и...

Мажите сѐ уште се плашат од способни жени

14.03.19

Во 21 век жените сѐ уште се дискриминирани во професионалниот живот, вели пијанистот Дино Имери. Причина ја гледа во мажите кои...

Време е да се разобличат скриените пораки на „Плачеш ко девојче!“, „Издржи, маж си!“

08.03.19

Феминизмот не само што се залага за подобрување на положбата на жените, туку исто така се обидува да ги разобличи и родовите...

Антикорупциска ги истражува сите наводи за непотизам

04.03.19

Министерот Дамјан Манчевски вели повлекувањето од функционерските позиции на партиските членов е реакција на критиките од јавноста. Но прашува...