fbpx

Архива

Партиските пазарења ја сведоа културата на турбо фолк и турбо поп

27.06.19

Третманот на културата во земјава за режисерот Владимир Милчин е слично на „поимањето на културно-забавниот живот од...

Архитектите предупредуваат дека „Светот“ на Шилегов ќе донесе сообраќаен хаос

26.06.19

Новиот забавен парк ќе се гради во Градскиот парк оти локацијата е позната и веќе е инвестирано во партерно уредување, вели скопскиот...

Ранко „Буба Мара“: Време е серизно да ги заштитиме шумите

21.06.19

„Посадете дрво!“ е пораката на Ранко Петровиќ од радио „Буба Мара“ во видео влогот на РесПублика. Разочаран од неефикасните...

Дали моето дете е зависно од видео игри?

31.05.19

Светската здравствена организација ја прогласи зависноста од видео игри како ментално нарушување, а Американската асоцијација на психијатри го...

Нацоски: Зошто македонските пратеници не користат јавен превоз?

28.05.19

За време на блиц посетата во родно Скопје поради „Мајските оперски вечери“, го прашавме реномираниот оперски пејач Благој...

Црвенковска: Заборавивме да инвестираме во едукацијата за деца низ игра

14.05.19

„Освен што имаме лектири за деца кои се несоодветни за возраста и тежината на материјалот, нам ни недостасува и стратегија за...

Сотировски: Политичарите заборавија дека треба да инвестираат во наука

30.04.19

Во Македонија цела деценија не се вложува во наука и истражувачки проекти, укажува деканот на Шумарскиот факултет во Скопје,...

Превентивен синџир за успешно справување со депресија

25.04.19

Депресијата не е слабост на карактер, и постојат повеќе психолошки и психијатриски пристапи за успешно справување со неа, посочуваат д-р Ана...

Како да се препознаат депресивните адолесценти?

25.04.19

Одредени животни околности се клучните фактори за зголемен развој на депресивна состојба, кај возрасните, но и кај адолесцентите и децата....

Ни недостасува еколошко образование

25.04.19

Во наставните програми во основните и средните училишта многу малку се изучуваат еко-системите, проблемите со кои тие се...