fbpx

ResPublica | Иницијатива за дигитално граѓанство

Мерење на штетни политички наративи: Тримесечен извештај (март – мај 2024)

19.07.24

Мерење на штетни политички наративи: Тримесечен извештај (март – мај 2024) Период: март – мај 2024 Кратка верзија МК Целосна верзија МК Институтот...

До каде сме со (анти)родовите политики?

Бојана Јовановска

17.07.24

Уделот на жени во новата Влада изнесува поразителни 12.5%. Овие бројки можат значително да влијаат на продлабочување на и онака длабокиот родов јаз...

Што може да се очекува од новиот сојуз помеѓу Русија и Северна Кореја?

Јун Јанг-Кван

12.07.24

Новиот воен сојуз склучен помеѓу Русија и Северна Кореја предизвика подеднаква вознемиреност кај Кина и САД како и кај нивните сојузници во Азија,...

Јосиф Јосифовски: Квалитетното градежништво да не биде само наше минато

09.07.24

Автопатското поврзување на Кичево со Охрид требаше да биде најголемиот и најзначаен проект за земјава кој се претвори во своевидна градежна...

Евроинтеграција: Клучни уставни промени за македонскиот пат кон ЕУ

Љубица Караманди Попчевски

08.07.24

Во време кога фокусот на ЕУ се насочува кон Украина и Молдавија, не смееме да заостануваме. Ако не одиме напред, ќе одиме назад. Сеопфатни уставни...

Самитот за иднината

Џефри Д. Сакс

05.07.24

Наредните 25 години може да бидат период на мир, брз технолошки напредок, одржливост на животната средина и крај на сиромаштијата – доколку се...

do kade sme so antirodovite politiki featured
До каде сме со (анти)родовите политики?

Бојана Јовановска

17.07.24

Уделот на жени во новата Влада изнесува поразителни 12.5%. Овие бројки можат значително да влијаат на продлабочување на и онака длабокиот родов јаз...

Што може да се очекува од новиот сојуз помеѓу Русија и Северна Кореја?
Што може да се очекува од новиот сојуз помеѓу Русија и Северна Кореја?

Јун Јанг-Кван

12.07.24

Новиот воен сојуз склучен помеѓу Русија и Северна Кореја предизвика подеднаква вознемиреност кај Кина и САД како и кај нивните сојузници во Азија,...

Фотографија на која се гледаат македонското знаме и знамето на ЕУ
Евроинтеграција: Клучни уставни промени за македонскиот пат кон ЕУ

Љубица Караманди Попчевски

08.07.24

Во време кога фокусот на ЕУ се насочува кон Украина и Молдавија, не смееме да заостануваме. Ако не одиме напред, ќе одиме назад. Сеопфатни уставни...

samitot za idninata featured
Самитот за иднината

Џефри Д. Сакс

05.07.24

Наредните 25 години може да бидат период на мир, брз технолошки напредок, одржливост на животната средина и крај на сиромаштијата – доколку се...

jazicnite modeli vo bitka featured
Битка на јазичните модели: Claude против GPT (и каква врска има тоа со македонскиот јазик?)

Бранко Прља

03.07.24

Овој напредок не е само академско достигнување. Тој има потенцијал да ги подобри алатките за автоматско преведување, создавање содржина и...

kako makron ja turna nacijata vo rizik featured
Како Макрон ја турна нацијата во ризик

Светлана Јовановска

01.07.24

Се чини дека политичките партии, по шокот и во екстремно кус период, почнаа да сфаќаат дека екстремната десница е на само еден чекор од власта. И...

Број 4 | јуни 2024

14.06.24

„Каирос“ е меѓународно научно списание со отворен пристап и платформа за размена на знаења и идеи помеѓу наставници, академици, истражувачи, студенти и други стручни лица од областа на медиумите и комуникациите.