fbpx

Поткасти

Дали Скопје уште може да стане „отпорен град“?

28.06.24

За отпорноста на градовите последните години наголемо се истражува, дискутира и делува низ светот, а поимот сѐ почесто се користи и кај нас. Имаме и...

Колку пари, толку наука!

10.06.24

Се поставува прашањето: Дали е возможно подобрување на состојбите во оваа сфера со оглед на средствата кои се одделуваат за наука од страна на...

Дали ни требаат велосипедски автопати?

31.05.24

Над 45 илјади километри велосипедски автопати се изградени во земјите од ЕУ, додека кај нас уште се гордееме само со најдолгата слична патека - онаа...

Палењето стрништа ја „гори“ и почвата

09.05.24

Поради промените во климата, сега, во сезоните кога се палат стрништата, природата е посува отколку што била претходно, па огнот лесно наоѓа храна...

Токсично, потоксично – кампања!

29.04.24

На почетокот претседателските кандидати некако срамежливо ги пласираа своите програми, а по втората недела работите почнаа да го добиваат својот...

Младите можат…можеби

09.04.24

Истражувањето за состојбата на демократијата ширум светот спроведено од ценети универзитети, истражувачки центри и меѓународни...

Дали подземните води се намалуваат поради преголемата „бетонизација“?

02.04.24

Големата урбанизација и покривањето на секое делче од градот со асфалт, бетон и градби ги намалува површините преку кои водата од врнежите може да...

Жени во(н) политика!

04.03.24

Студиите спроведени од веродостојни меѓународни организации покажуваат дека кај жените, споредено со мажите, постои три пати поголема...

Каков див свет има во Скопје?

23.02.24

За разлика од постојаниот притисок за поголема урбанизација и средени симетрични простори кои му годат на човечкото око, на живиот свет му...

Јас само да прашам!

06.02.24

Предизборните кампањи само што не почнале. А еднаш кога ќе почнат, испитувањата на јавното мислење се секојдневна тема, па зачестуваат и објавите...