fbpx

Дали подземните води се намалуваат поради преголемата „бетонизација“?

Одраз

Поткасти

02.04.24

Прегледи

Велат подземните води влијаеле на сонот, на расположението, на здравјето... За тоа не знаеме, но од разговорите во нашиот нов поткаст знаеме дека од подземните води во Скопје ние пиеме, наводнуваме, растеме храна, го одржуваме злеенилото кое го намалува загадувањето, ги користиме во индустријата. Од подземните води зависи и влажноста на земјата, од тоа пак здравјето на растенијата, од тоа пак влажноста на воздухот и дали ќе имаме „топлотни острови“. Големата урбанизација и покривањето на секое делче од градот со асфалт, бетон и градби ги намалува површините преку кои водата од врнежите може да се впие во земјата и да се слее во подземните природни резервоари.

Со тоа имаме тренд на намалување на нивото на подземните води, а како тоа веќе влијае и може да влијае во иднина слушнете го поткастот со Васко Стојов, хидролог во Управата за хидрометеоролошки работи, и Бојан Симовски професор по урбана дендрологија на Шумарскиот факултет во Скопје.