fbpx

Поткасти

Криво седи, право суди

01.06.23

Најновите случувања во Судскиот совет само ја надополнуваат и придонесуваат кон лошата слика за она што се случува како долгорочен негативен...

Каква храна јадеме

30.04.23

Што значи „здрава храна“? Зеленчук и овошје? Кое зеленчук и овошје, од пазар или од маркет? Каков ефект на нашето здравје може да имаат пестицидите...

Пропорционално мнозинство

20.04.23

Дали магијата во изнаоѓањето на вистинскиот изборен модел кој ќе ги претстави верно гласовите и интересите кои постојат во општеството, а притоа...

Кој се плаши од ChatGPT?

31.03.23

Каков ќе биде ефектот врз образованието, дали тоа ќе значи дека луѓе во контент-индустријата и новинарството ќе губат работни места, но и како...

Чао, ЕВН!

24.03.23

Сега повеќе од кога било мора да се отворат темите на енергетска независност на државите, вклучително и Македонија, како и темите за енергетска...

Ќе се спаси ли Скопје со новиот Генерален урбанистички план?

03.03.23

Скопје како град во изминатите 2 децении подлежи на бескруполозно градежно дивеење, отсуство на разумна и јасна идеја при урбанистичкото...

Темнината е зад нас, светлината е пред нас

24.02.23

Признавањето на Македонската православна црква – Охридска архиепископија од страна на Српската православна црква во мај 2022 година донесе...

Ќе го продолжи ли јагулата своето „свадбено патување“?

04.02.23

Европската јагула, која кај нас е присутна во водите на реката Црн Дрим, односно Охридското езеро е уште една од многуте необични природни...

Toxic clubbing

12.01.23

Отворањето на двата културни клуба за афирмација на бугарските културни вредности во Р.С Македонија, наречени по двете контроверзни историски...

Како ќе изгледа Вардар за 100 години од сега?

15.12.22

За само педесетина години, водата во реката Вардар, од подобна за капење, станува загадена до степен кој подразбира избегнување контакт со неа. Ако...