fbpx

Дали Скопје уште може да стане „отпорен град“?

Одраз

Поткасти

28.06.24

Прегледи

За отпорноста на градовите последните години наголемо се истражува, дискутира и делува низ светот, а поимот сѐ почесто се користи и кај нас. Имаме и Стратегија за отпорно Скопје и неколку студии кои истражуваат посебни сегменти од оваа тема. Но за точно да прецизираме што подразбира отпорност на еден град и што тоа подразбира во контекстот на Скопје консултираме двајца соговорници кои засебно се бават со одделни сегменти на проблемот.

Во поткастот зборуваме со биологот Кирил Арсовски кои во моментот е вклучен го „Upsurge“ - голем меѓународен проект на истражувачки и научни организации од цела Европа меѓу кои е и Институтот за комуникациски студии од Скопје за идентификување на решенија за зголемување на отпорноста на градовите инспирирани од природата и со архитектката и урбан социолог Ива Петрунова.

Кога е во прашање Скопје двајцата не се големи оптимисти, но сепак гледаат сегменти во градот на кои би можеле да се подобрат за нашата метропола да биде поотпорна на сите предизвици, а најмногу на оние кои ќе ги носат климатските промени. Отпорност на градовите не е само отпорност на земјотреси, туку и на загадување, топлина, поплави, метеж, бука... баш сѐ она што му недостасува на Скопје.

Фотографија: Дарко Андоновски