fbpx

Палењето стрништа ја „гори“ и почвата

Одраз

Поткасти

09.05.24

Прегледи

Со закоравената пракса да се палат стрништата на земјоделските површини се гори плевелот, отпадот од нивите, но и почвата. Неретко горат и шуми, а за жал се случува да настрадаат и луѓе. Поради промените во климата, сега, во сезоните кога се палат стрништата, природата е посува отколку што била претходно, па огнот лесно наоѓа храна и може да се оттргне од контрола и да направи многу поголема штета. Во нашиот нов поткаст разговараме зошто оваа пракса се одржува тврдоглаво и покрај мноштвото предупредувања да не се прави, многуте обуки за штетните последици, како и можните казни ако се фатат оние кои подметнуваат вакви огнови?

Со експертката за почви и професорка од Земјоделски факултет, Татјана Миткова, зборуваме за како палењето влијае врз квалитетот на почвата, со Валентин Захариев, виш советник во Агенцијата за поттикнување на развој во земјоделството за палењето на стрништа во кочанско и за едукацијата на земјоделците и со Горјан Јовановски, советник од Зелен хуман град во Град Скопје за минатите иницијативи на градот за собирање на земјоделскиот отпад како и за иницијативата за отворање на компостари. Слушнете.