fbpx

Карл Билт (Carl Bildt)

Карл Билт е поранешен министер за надворешни работи на Шведска од 2006 до 2014 година и премиер од 1991 до 1994 година, за време на кој мандат преговараше за пристапувањето на Шведска во ЕУ. Како угледен меѓународен дипломат, тој беше специјален пратеник на ЕУ во поранешна Југославија, висок претставник за Босна и Херцеговина, специјален пратеник на ОН на Балканот и копретседавач на Дејтонската мировна конференција. Тој е копретседавач на Европскиот совет за надворешни односи.

Екстремизам од реката па сè до морето

Карл Билт (Carl Bildt)

24.01.24

Доколку ги земеме предвид сите алтернативи, исходот кој ќе значи постоење на две држави е нешто што останува единствената остварлива опција за мир...

Растечката криза во регионот Сахел (Нигер)

Карл Билт (Carl Bildt)

18.08.23

Воениот удар кој минатиот месец се случи во Нигер не беше изолиран или инцидентен настан што остатокот од светот може да си дозволи да го...

Следната криза во Босна

Карл Билт (Carl Bildt)

21.01.22

Карл Билт (Carl Bildt) Националистичките ривалства и неконтролираната корупција и натаму го кочат напредокот на Босна и Херцеговина. Додека во земјата...