fbpx

Архива

Ленче Алексовска – Величковска: Жените сè уште се малубројни во спортот

21.12.21

„Во 2004 година, имавме 2% присуство на жените во сите спортски организации, што е поразителна бројка. Денес таа е покачена на 8%. Ако...

Да си бидеме поддршка, бидејќи сите сме со пречки

02.12.21

Нашите животи се одговорност на нашите семејства, а треба и заедницата да ни помогне и да ни го олесни живеењето во Македонија,...

Насилството врз жените не е приватен проблем

16.11.21

Анализата за фемициди на Националната мрежа против насилство врз жените покажала дека 60% од жртвите биле убиени од нивниот...

Ацо Кондев: Скопскиот кич го сакаат луѓе кои не ја прифаќаат реалноста

10.11.21

Неисцрпниот материјал на „Скопје 2014“ е провокација за фотографот Александар Кондев, кој визуелно ни го прикажува...

Дома ќе свети до Нова Година, прашање е дали ќе има мрак во погоните

28.10.21

Енергетските власти во Северна Македонија тврдат дека кризата со енергенси не можеше да се предвиди и оти изборниот процес во земјата ја одложи...

DRUGGY: Скопје вреди да се сака

21.10.21

Под итно да се престане со градењето и натрупувањето на нови згради едни до други на сметка на зеленилото во Скопје, вели траперот...

Ленче Здравкин: Железничката пруга е мапа за секој бегалец

09.10.21

Светот живее во мигрантска криза, каде што луѓето (е)мигрираат од една земја во друга барајќи го поубавиот живот - вели Ленче...

Скринингот во училиштата да се прави барем еднаш неделно

01.10.21

Замор и при најмал напор, е најчестиот симптом во пост-КОВИД фазата којшто упатува на промени на срцевиот мускул, а од овие последици не се...

Независните во битка за зелени општини

24.08.21

„Политика е сѐ околу нас и со активизмот одат рака под рака.“ Група ентузијасти и долгогодишни борци за зелени локални политики ќе се борат да ја...

Таци: Музиката не е само забава

19.08.21

„Дојде време да направиме комора која ќе се обиде да го регулира музичкиот пазар во земјава“, вели Трајко Симоновски – Таци,...