fbpx

За македонскиот јазик нека зборува науката, а не политиката

Влог

10.02.22

Прегледи

Денес имаме помалку лекторати за македонски јазик по универзитетите низ светот, отколку во онаа бивша држава, вели професорката Весна Мојсова – Чепишевска, посочувајќи дека ни недостасува стратегија за подобрување на неговата позиција.

Мерките за унапредување на состојбата со македонскиот јазик се добредојдени, но не се доволни. Треба да бидеме инвентивни, брзи и присутни, за да не бидеме „изедени“ од другите јазици.

Оваа содржина ја изработи Институтот за комуникациски студии