Blog

Patriotizmi i humbur në mesin e të rinjve në Maqedoni

Marija Jovanova

31.05.23

Sipas definicionit, patriotizmi është një term që shpreh një ndjenjë pozitive ndaj shtetit, dashurinë për...

Teologët dhe medresantët presin përgjegjësi nga deputetët

Samet Shabani

29.05.23

Çështja “historike” e akreditimit të shkollave të mesme fetare nga shteti mbetet e...

Siguria absolute është një iluzion

Vesna Poposka

22.05.23

Katër të vërteta në lidhje me origjinën dhe natyrën e kërcënimeve...

Ballafaqimi i zgjuar i goditjeve të inflacionit

Stefan Veljanovski

17.05.23

Kohët e fundit, Maqedonia po përballet me një numër më të madh sfidash ekonomike. Pavarësisht kësaj, ka zgjidhje që mund të kontribuojnë në nxitjen e rritjes së qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse të...

Jovan Vranishkoski: Nga një përçarës në një aleat

Sonja Kramarska

15.05.23

Mbeti e hidhur ndjenja se në Maqedoni, e cila konsiderohet një shembull i respektimit të të drejtave dhe lirive të njeriut, ishte kryer përndjekje për shkak të deklarimit të një përcaktimi fetar të ndryshëm nga rryma dhe tradita kryesore kishtare në vend,...

“Marshimet për paqe” në Sllovaki kanë nxitur ndjenjat pro-ruse në shoqëri

Michaela Ružičková

10.05.23

Gjatë shkurtit dhe fillimit të marsit të vitit 2023, në Sllovaki u mbajtën marshime që bënin thirrje për paqe në Ukrainë. Në mënyrë paradoksale, marshimet e paqes i shërbyen qëllimeve të...

Barazia gjinore është frika e përjetshme e Kishës

Sonja Stojadinoviq

08.05.23

Barazia gjinore që kërkon gruaja nuk është një kërcënim për shoqërinë apo familjen, por ekskluzivisht për sistemin mizogjen dhe patriarkal që e ka shtypur atë për shekuj me...

Qëndrimi i qytetarëve të Serbisë ndaj Bashkimit Evropian kundrejt ndjenjave antiperëndimore

Denis Kolundzhia

03.05.23

Nëse sot do të mbahej referendumi për hyrjen e Serbisë në Bashkimin Evropian, 43 për qind e qytetarëve do të përgjigjen "po", 33 për qind do të ishin kundër, ndërsa çdo i dhjeti qytetar nuk do të kishte përgjigje. Katërmbëdhjetë vjet më parë,...

Jeta me fibrozë cistike nuk ka pse të jetë kaq e vështirë

Elena Gagovska

28.04.23

Është e qartë se ne nuk mund ta zhdukim motivin e fitimit brenda natës, por si mund t'i ndihmojmë menjëherë pacientët me fibrozë cistike dhe ata me sëmundje të...

Kultura si shtyllë e ndryshimeve pozitive shoqërore

Lidija Topuzovska

26.04.23

Projektet dhe programet zhvillimore gjenerojnë vende të reja pune, mundësi të reja tregu, përmirësim të kushteve të jetesës, forcimin e komuniteteve – të cilat bazohen në rritjen ekonomike dhe kontributin e forcimit të...