fbpx

Blog

Puberteti i parakohshëm te fëmijët

Dr. Rushka Serafimova

01.12.23

Qasja moderne ndaj pubertetit të parakohshëm përfshin punën ekipore midis prindërve, fëmijëve dhe profesionistëve...

A e përcaktoi Covid të ardhmen e njerëzimit?

Nenad Zhivanovski

02.10.23

Që nga tre vjet më parë Organizata Botërore e Shëndetësisë shpalli një pandemi globale, dhe në këtë vjeshtë të parë pas pandemisë me Covid, në rrethana relativisht më të përballueshme për kërkime shkencore-akademike mbi pyetjen se çfarë i ndodhi...

Jeta me fibrozë cistike nuk ka pse të jetë kaq e vështirë

Elena Gagovska

28.04.23

Është e qartë se ne nuk mund ta zhdukim motivin e fitimit brenda natës, por si mund t'i ndihmojmë menjëherë pacientët me fibrozë cistike dhe ata me sëmundje të...

Dëgjoni fëmijët!

Jordanka Çerepnalkova Trajkoska

17.03.23

Nëse do të kishim dëgjuar fëmijët, deri tani jo vetëm që duhej të kishim marrë masa, por edhe të vlerësonim masat që kemi marrë për të siguruar mjedise të sigurta për të ruajtur shëndetin e tyre...

“Burimet njerëzore” nuk janë një luks, por një domosdoshmëri në kohë pandemie

Saška Todorovska

26.01.22

Sashka Todorovska Pas më shumë se një viti, është e qartë se shëndeti mendor i punonjësve është po aq i rëndësishëm sa shëndeti i tyre fizik. Tani më shumë se kurrë, nevojitet një sistem i zhvilluar mirë i menaxhimit të burimeve njerëzore. Si në...

Çfarë (nuk) dimë për variantin Omicron

12.01.22

Haris Babaçiq Për momentin, nuk ka asnjë arsye për panik, por duhet t’i qasemi me kujdes rrëfimit se varianti Omicron shkakton një formë të lehtë të KOVID-19 që do të çojë shpejt në fundin e pandemisë. Çdo kopjim i gjenomit SARS-CoV-2 gjatë...

Tre arsye për vaksinimin e detyrueshëm kundër KOVID-19

Kristijan Fidanovski

20.12.21

Kristijan Fidanovski Duke pasur parasysh rrezikun nëntëfish më të madh të shtrimit në spital, çdo qytetar i pavaksinuar vullnetarisht duhet të dëmshpërblejë taksapaguesit për dëmin e mundshëm të buxhetit të shtetit nga vendimi i tij për të mos u...

Pse fundi i pandemisë po vjen më ngadalë në Maqedoni?

06.10.21

Dr. Haris Babaçiç Në fillim të pandemisë, ne vlerësuam se ndoshta do të zgjasë për dy vjet. Një vit e shtatë muaj më vonë, sot pyes veten nëse do të jetë kështu me Maqedoninë. Jo për shkak të mungesës së mekanizmave dhe mjeteve për të arritur...

Pandemia është një zjarr që mund ta shujmë përmes vaksinimit masiv

Ivan Durgutov

17.08.21

Mr. Ivan Durgutov Rrallëkush mund të kishte pritur dhe supozuar se zakonisht, një komunikatë e rregullt e dhënë pas çdo seance të qeverisë mund të ngjallte interes të veçantë në publikun e gjerë. Por, ajo mrekulli ndodhi dhe komunikata nga seanca e 97...

Të ruajmë shëndetin mendor të më të rinjve tanë!

Jasmina Deçkov

22.02.21

Jasmina Deçkov Reagimi i familjes dhe të afërmve ndaj pandemisë është një faktor vendimtar që ndikon në gjendjen emocionale, mendimet dhe sjelljen e të rinjve. Në kushte të pandemisë aktuale, po përballemi me ndryshime në shumë sfera të jetës që...