fbpx

Kristijan Fidanovski

Kristijan Fidanovski aktualisht është duke kryer studimet e doktoraturës në Politikat Sociale në Universitetin e Oksfordit, ku studion politikat për stimulimin e natalitetit në Ballkan dhe Evropën Lindore. Kristijani ka kryer studimet master në shkencat politike dhe studimet e Evropës Lindore nga Universiteti Xhorxhtaun (Georgetown) në Uashington, kurse studimet deridiplomike i ka kryer në të njëjtën fushë në Kolexhin Universitar Londër (University College London UCL). Përveç politikës së natalitetit, fokusi i tij kryesor kërkimor janë sistemet partiake, proceset eurointegruese dhe teoritë e konspiracionit. Ai ka botuar punime akademike dhe tekste gazetareske në maqedonisht, anglisht dhe italisht për dhjetëra botime vendase dhe ndërkombëtare.

Popullsia e botës kalon 8 miliardë banorë: Lajm i mirë apo i keq?

Kristijan Fidanovski

23.11.22

Demografia nuk duhet të jetë fat. As vendet në zhvillim nuk duhet të vazhdojnë të rriten dhe as vendet më të zhvilluara, në këtë rast duke përfshirë edhe vendin tonë, nuk duhet të tkurren. Por edhe nëse këto tendenca vazhdojnë, çdo trend demografik,...

Askush përveç agresorit nuk mund të fajësohet për agresionin kundër Ukrainës

Kristijan Fidanovski

01.03.22

Vënia e paraleleve të ndryshme të gabuara me konfliktet post-jugosllave, por edhe të kuptuarit e gabuar të politikës më të gjerë ndërkombëtare pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, minojnë solidaritetin tonë me Ukrainën dhe rrezikojnë njerëzimin...

Tre arsye për vaksinimin e detyrueshëm kundër KOVID-19

Kristijan Fidanovski

20.12.21

Kristijan Fidanovski Duke pasur parasysh rrezikun nëntëfish më të madh të shtrimit në spital, çdo qytetar i pavaksinuar vullnetarisht duhet të dëmshpërblejë taksapaguesit për dëmin e mundshëm të buxhetit të shtetit nga vendimi i tij për të mos u...

Katër pengesa të mundshme për ngritjen e mëtejshme politike të Dimitar Apasiev dhe të Majtës

Kristijan Fidanovski

15.09.21

Kristijan Fidanovski Të paktën që nga referendumi për ndryshimin e emrit në vitin 2018, Partia e Majta ka qenë në rritje. Megjithatë, në planin afatgjatë, kjo rritje mund të rrezikohet nga kufizimet gjeografike dhe kadrovike, eklekticizmi ideologjik,...

Në vend të një njësie zgjedhore, regjistrim dhe përmirësim i sistemit të Dontit

Kristijan Fidanovski

06.11.19

МК Ky tekst është vazhdim i blogut “Përse modeli i një njësie zgjedhore është ide e keqe” të publikuar më 16 tetor të vitit 2019. Kristijan Fidanovski Qytetarët duhet të kuptojnë se modeli zgjedhor prapëseprapë është vetëm formulë matematikore,...