fbpx

Кристијан Фидановски

Кристијан Фидановски е докторанд по социјални политики на универзитетот Оксфорд, каде ги проучува политиките за стимулирање наталитет на Балканот и во источна Европа. Кристијан има магистрирано политички науки и источноевропски студии на универзитетот Џорџтаун во Вашингтон, а има дипломирано во истата област на Универзитетскиот колеџ Лондон (UCL). Покрај наталитетските политики, негов примарен истражувачки фокус се партиските системи, евроинтеграциските процеси и теориите на заговор. Има објавувано академски трудови и новинарски текстови на македонски, англиски и италијански јазик за десетици домашни и меѓународни публикации.

Осум милијарди жители на планетата: Добра или лоша вест?

Кристијан Фидановски

23.11.22

Демографијата не мора да биде судбина. Ниту државите во развој мора да продолжат да растат, ниту поразвиените држави, во случајов вклучувајќи ја и...

Која е целта на Западот во Украина?

Мајкл Игнатиев

25.03.22

Неуспехот на Русија да оствари брза победа над Украина го принуди Западот да размислува кои треба да бидат неговите цели во овој...

За агресијата врз Украина не може да биде виновен никој друг освен агресорот

Кристијан Фидановски

01.03.22

Разните погрешни паралели со пост-југословенските конфликти, но и погрешното разбирање на пошироката меѓународна политика по крајот на Студената...

Три причини за задолжителна вакцинација против КОВИД-19

Кристијан Фидановски

20.12.21

Кристијан Фидановски Со оглед на деветкратно поголемиот ризик од хоспитализација, секој своеволно невакциниран граѓанин би требало да ги...

Четири потенцијални пречки за понатамошен политички подем на Димитар Апасиев и Левица

Кристијан Фидановски

15.09.21

Кристијан Фидановски Барем од референдумот за промена на името во 2018 година наваму, партијата Левица е во подем. Сепак, на долг рок, овој подем може...

Дали либерализмот може да го победи коронавирусот – пред тој да го победи либерализмот?

Кристијан Фидановски

13.04.20

Кристијан Фидановски Полицискиот час не бара од тебе да знаеш дали надвор има вирус, невреме или терористички напад – бара само да знаеш дека има...

Наместо една изборна единица, попис и подобрување на Донтовиот систем

Кристијан Фидановски

06.11.19

ALB Овој текст е продолжение на блогот „Зошто моделот на една изборна единица е лоша идеја“ објавен на 16 октомври, 2019 година. Кристијан Фидановски...