fbpx

Nenad Zhivanovski

Nenad Zhivanovski është një gazetar i pavarur nga Shkupi, që jeton në Londër. Ai ka shumë vite përvojë në gazetari, duke bashkëpunuar me media nga Maqedonia, Bullgaria, Kroacia, Serbia, Norvegjia dhe Gjermania. Ai ka kryer studimet në gazetari dhe menaxhim biznesi, ka magjistruar në studimet evropiane dhe ka doktoruar në gjuhësi të përgjithshme dhe krahasuese me temën e disertacionit Gjuha e urrejtjes në diskursin politik në media. Ai është autor i librit "Disa aspekte të krizës kosovare - Kosova midis miteve historike dhe problemi real evropian", botuar në Gjermani në gjuhën angleze, pastaj librit "Gjuha e urrejtjes", botuar në anglisht dhe bullgarisht, dhe "Gjuha e urrejtjes - rishikimi dhe hulumtimi teorik i Bullgarisë në mediat maqedonase”, botuar në gjuhën maqedonase. Fokusi i tij me interes akademik janë normat në diskursin e ri politik, gjeopolitikën e Ballkanit, fuqitë e mëdha dhe marrëdhëniet bashkëkohore midis popujve të Ballkanit.

Si e vuri Macron kombin në rrezik

Svetlana Jovanovska

01.07.24

Por, duket se partitë politike pas tronditjes dhe në një periudhë jashtëzakonisht të shkurtër filluan të kuptojnë se ekstremi i djathtë është vetëm një hap larg pushtetit. Dhe fillojnë të mobilizohen me dëshirën për të shmangur kaosin e ndodhur pas...

Si e sheh bota zgjidhjen “me dy shtete” për Palestinën dhe Izraelin

Murat Aliu

17.06.24

Autoritetet e Spanjës, Irlandës dhe Norvegjisë njoftuan të martën më 28 maj se njohin zyrtarisht shtetin e Palestinës. Gjithashtu më 5 qershor, Sllovenia, një vend anëtar i Bashkimit Evropian, me gjithë protestat e qeverisë izraelite, njoftoi se e njeh...

Qyteti i pljevljës kanoset nga një skenar si i çernobilit

Andrea Perishiç

03.06.24

Problemet mjedisore prej dekadash në Pljevlje, një komunë në veri të Malit të Zi, kanë çuar në emigrim masiv të një pjese të popullsisë, kurse shëndeti i atyre që kanë vendosur të qëndrojnë në këtë qytet është në...

Për të ruajtur paqen, BE-ja po përgatitet për luftë

Svetlana Jovanovska

30.05.24

Gjermania po mendon të fusë afatin ushtarak, në vendet e BE-së buxhetet e mbrojtjes po rriten, në disa vende, veçanërisht ato gjeografikisht afër Rusisë, po formohen formacione...

Si kishte raportuar Ministria e Jashtme Britanike (Foreign Office) për Maqedoninë në vitin 1917

Nenad Zhivanovski

11.08.21

Dr. Nenad Zhivanovski Duke përgatitur delegacionin e saj për Konferencën e Paqes në Paris në vitin 1918, Ministria e Jashtme Britanike në vitin 1917 kishte përgatitur raporte për secilin vend, rajon ose ishull në botë. Synimi ishte që delegacioni britanik...

Trashëgimia në ueb (internet) si artefakte për brezat e ardhshëm

Nenad Zhivanovski

21.04.21

Dr. Nenad Zhivanovski Në hapësirën maqedonase të internetit, portalet shfaqen dhe shuhen vazhdimisht, me çrast zhduken përgjithmonë të gjitha përmbajtjet e botuara. Disa portale me jetë më të gjatë, me ridizajnime të shpeshta, gjithashtu humbin...

Pop muzika britanike dhe emancipimi i rinisë socialiste

Nenad Zhivanovski

24.02.21

Dr. Nenad Zhivanovski Ky blog është një përpjekje për të hedhur poshtë qëndrimet e ministres së punëve të jashtme të Bullgarisë, Ekaterina Zaharieva, në lidhje me regjimin totalitar dhe diktatorial në Jugosllavinë socialiste, përmes një historie rreth...

Liria e fjalës nuk duhet të ngufatet

Nenad Zhivanovski

31.12.20

Dr. Nenad Zhivanovski Një situatë krejt e parëndësishme me komente në profilin tim në Facebook më tërhoqi vëmendjen (dhe më hapi sytë) se sa realisht janë të rrezikuara të drejtat tona për fjalën e lirë publike dhe cilit tundim i ekspozohet kjo e...

Harrojeni fejknjuz, përgatituni për dipfejk!

Nenad Zhivanovski

24.08.20

Dr.Nenad Zhivanovski Dipfejk (deepfake), përveç që është një hyrje në një lloj të ri të manipulimit teknologjik superior dhe të sofistikuar, ai është edhe zëvendësimi i mundshëm i ardhshëm për bisedat e incizuara të përgjuara, të cilat kulmuan në...