fbpx

Kush do ta pasojë Ebrahim Raisi?

Vesna Poposka

Politika

14.06.24

Прегледи

Pas përfundimit të ditëve zyrtare të zisë, vendi po përgatitet për zgjedhjet e jashtëzakonshme presidenciale të planifikuara për në 28 qershor 2024, sipas dispozitave të Kushtetutës. Rreth njëzet emrash janë tashmë në lojë, dhe ndonëse asnjë nuk devijon shumë nga kursi konservator i hartuar nga paraardhësi.

Presidenti iranian Ebrahim Raisi, i cili shihej si pasardhës i mundshëm i liderit suprem Ayatollah Ali Khamenei, u vra kur helikopteri i tij u rrëzua si rezultat i motit të keq në malet pranë kufirit me Azerbajxhanin. Përplasja vjen në një kohë të mosmarrëveshjeve në rritje në Iran për një seri krizash politike, sociale dhe ekonomike.

Sundimtarët klerikë të Iranit përballen me presion ndërkombëtar mbi programin e diskutueshëm bërthamor të Teheranit dhe thellimin e lidhjeve të tij ushtarake me Rusinë gjatë luftës në Ukrainë. Në sfondin e destabilizimit rajonal dhe tensioneve të përtëritura, veçanërisht me Izraelin, zgjedhja e një presidenti të ri është imperativ, kurse vdekja e Ebrahim Raisi ngre gjithashtu pikëpyetje në lidhje me perspektivat e ardhshme të liderit suprem Ali Khamenei për vendin.

Megjithëse sipas sistemit politik të Iranit, presidenti është pozicioni i dytë më i rëndësishëm në shtet, ai është një mishërim i administratës shtetërore dhe zbatimit të politikave zyrtare.

Pasiviteti zgjedhor

Zgjedhjet e parakohshme presidenciale vijnë mjaft shpejt pas zgjedhjeve të rregullta për Trupin e Ekspertëve që zgjedh udhëheqësin suprem, si dhe për legjislaturën, të mbajtura në fillim të marsit dhe majit të këtij viti. Pjesëmarrja në zgjedhjet kombëtare të Iranit ishte një rekord i ulët historik, që shënoi votimin e tretë radhazi në të cilën shumica e njerëzve qëndruan larg vendvotimeve.

Paralelisht, konservatorët përforcuan institucionet e Republikës Islamike. Të dyja tendencat së bashku nxjerrin në pah hendekun në rritje midis shtetit dhe shoqërisë. Nëse ky hendek vazhdon të rritet, mund të kërcënojë stabilitetin e vendit. Megjithatë, për udhëheqjen e Iranit, imperativi më i rëndësishëm është forcimi i konformitetit ideologjik dhe kontrollit politik në krye, pra konsolidimi i radhëve të lidershipit politiko-fetar pas humbjes së presidentit dhe ministrit të jashtëm me rastin e rrëzimit të helikopterit.

Zgjedhjet janë të rregulluara rreptësisht për të siguruar përputhjen me ideologjinë në pushtet, pavarësisht sfidave të mundshme për legjitimitetin, siç vëren  Grupi Ndërkombëtar i Krizave.

Kush ishte Ebrahim Raisi?

Raisi – një politikan konservator i ashpër dhe i linjës fetare – kandidoi për herë të parë për president në vitin 2017, por vetëm në zgjedhjet e ardhshme në vitin 2021 ai u zgjodh me 62% të votave, megjithëse pjesëmarrja në zgjedhje ishte vetëm 49% – më e ulëta ndonjëherë në historinë e Republikës Islamike, që është një dëshmi për krizën e legjitimitetit në të cilën po gjendet gjithnjë e më shumë qeveria.

Një bashkëkohës dhe pjesëmarrës në pothuajse të gjitha ngjarjet që i dhanë formë fatit të vendit që nga Revolucioni e deri në ditët e sotme, i njohur me pseudonimin e papëlqyer „Kasapi i Teheranit“.

Burimi: britannica.com

Në vitin 1988, ai ishte pjesë e komitetit që mbikëqyrte një seri ekzekutimesh të të burgosurve politikë, një e kaluar që e bëri atë të papëlqyeshëm në mesin e opozitës iraniane dhe çoi në sanksione të SHBA-ve kundër tij. Në vitin 1989, ai u emërua prokuror i Teheranit pas vdekjes së liderit të parë suprem të Iranit, Ajatollah Ruhollah Khomeini. Raisi kishte kredenciale të forta në institucionin fetar, me marrëdhënie të forta me të ndjerin Khomeini, si dhe me Khamenein, i cili e emëroi atë në disa poste të larta.

Shtypja e vazhdueshme e rezistencës femërore

Ebrahim Raisi ndër të tjera do të mbahet mend si presidenti nën udhëheqjen e të cilit vendi u përball me rezistencë të jashtëzakonshme nga lëvizjet feministe. Kjo është arsyeja pse reagimet për vdekjen e tij në rrjetet sociale ishin mjaft kontradiktore.

 Irani ka vendosur një kod të rreptë veshjeje për gratë që kur një revolucion përfshiu regjimin islamik në pushtet 45 vjet më parë, duke i detyruar ato të mbulojnë flokët dhe të veshin rroba të gjera. Autoritetet rritën zbatimin e këtyre rregullave pas vdekjes së Mahsa Amini në paraburgim policor në shtator të vitit 2022, që shkaktoi protesta të mëdha në të gjithë vendin, gjatë të cilave gratë shpërfillën hapur kodin e veshjes.

Bota u shtang nga imazhet e grave iraniane duke brohoritur "gratë, jetë, liri", duke udhëhequr mitingje proteste, duke kërcyer në rrugë dhe duke djegur shamitë e tyre ndërsa përballeshin me ushtarët e armatosur deri në dhëmbë. Vitin e kaluar, parlamenti i Iranit miratoi një projekt-ligj për të forcuar dënimet për shkeljet e rregullave të tilla.

Ngjarjet ndezën muaj të tëra zemërimi civil të udhëhequr nga Gjenerata Z, e cila sfidoi shkurtimisht - por në fund të fundit trimëroi - regjimin klerik të Teheranit. “Shtypja e dhunshme e protestave paqësore dhe diskriminimi i përhapur institucional kundër grave dhe vajzave kanë çuar në shkelje të rënda të të drejtave të njeriut nga qeveria e Iranit, shumë prej të cilave përbëjnë krime kundër njerëzimit”, përfundoi në raport Misioni i Pavarur Ndërkombëtar për kontrollin e fakteve, të publikuar me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Gruas.

Një lojtar global i fshehtë

Vendndodhja strategjike e Iranit në Lindjen e Mesme, e vendosur midis Gjirit Persik dhe Detit Kaspik, e pozicionon atë si një lojtar kyç në tregjet globale të energjisë dhe gjeopolitikën rajonale. Me rezerva të mëdha të naftës dhe gazit natyror, Irani ka potencialin të ndikojë ndjeshëm në tregjet globale të energjisë, veçanërisht nëse hiqen sanksionet ndërkombëtare dhe shfrytëzohet kapaciteti i plotë i prodhimit. Irani po investon në aftësitë e tij konvencionale ushtarake dhe ka aspirata për një luftë asimetrike.

Programi bërthamor i Iranit është në rritje, kurse Putin e vuri në dukje presidentin e vdekur si një mik i vërtetë i Rusisë. Pavarësisht përballjes me sanksione ndërkombëtare, Irani ka arritur të zgjerojë sferën e tij të influencës. Mbështetja e Iranit për grupet militante islamike ka qenë një aspekt kritik i politikës së tij të jashtme.

Të krijuara nga vite apo dekada të mbështetjes iraniane, grupet e përshkruajnë veten si "boshti i rezistencës" ndaj Izraelit dhe ndikimit të SHBA-së në Lindjen e Mesme.

Boshti përfshin jo vetëm Hamasin, i cili filloi (përsëri) luftën në Izrael, por edhe: lëvizjen Hezbollah në Liban; lëvizja Houthi në Jemen; grupe të ndryshme të armatosura shiite në Irak dhe në Siri.

Çka më tej?

Pas përfundimit të ditëve zyrtare të zisë, vendi po përgatitet për zgjedhjet e jashtëzakonshme presidenciale të planifikuara për në 28 qershor 2024, sipas dispozitave të Kushtetutës.

Rreth njëzet emrash janë tashmë në lojë, dhe ndonëse asnjë nuk devijon shumë nga kursi konservator i hartuar nga paraardhësi. Numri i madh i kandidatëve mund të ndikojë seriozisht në ndarjet e tjera të mëtutjeshme politike. Gjithashtu, për t'u figuruar emri i tyre në fletëvotim, kandidatët duhet të kalojnë filtrin e  Këshillit të Gardianëve.

Fituesi i mundshëm më 28 qershor do të jetë një kandidat që mbron mbajtjen e Iranit në rrugën e tij aktuale, të paktën për sa kohë që lideri suprem aktual mbetet në detyrë. Koha do të tregojë se kush do të jetë pasues i liderit suprem, post që pritej ta plotësonte Raisi tashmë i ndjerë.

 
Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Vesna Poposka

Doc. dr. Vesna Poposka është profesoreshë universitare, eksperte e pavarur dhe aktiviste shumëvjeçare. Ajo mbrojti disertacionin e doktoratës me titull "Aspektet juridike ndërkombëtare për mbrojtjen e infrastrukturës kritike nga kërcënimet moderne të sigurisë" në Akademinë Ushtarake në Shkup në vitin 2019. Ajo mban një diplomë Master në të Drejtën Ndërkombëtare nga Fakulteti Juridik "Justiniani i Parë" dhe është autore e disa punimeve shkencore dhe profesionale në fushën e saj. Ajo është një alumni e Shkollës së Politikës të Këshillit të Evropës. Ajo punon në Universitetin Ndërkombëtar Vizion që nga themelimi i tij në vitin 2015, ku në muajin mars 2021 u zgjodh Dekane e Fakultetit të Drejtësisë