fbpx

Blog

Kolashin dhe mojkova: mundësitë e qyteteve shkatërrohen nga planet e prapambetura hapësinore

Andrea Perishiç

28.07.23

Si Kolashinin ashtu dhe Mojkovacin i stolis natyra e bukurisë së paimagjinueshme. Këto janë qytete të vogla, ku malet përreth Bjelasica dhe Sinjajevina ofrojnë një gamë të tërë mundësish të zhvillimit në një drejtim të pastër,...

Sa mund të ndihmojnë ndryshimet në sjelljen e kafshëve për të “parashikuar” tërmetet?

Ljubço Jovanov

Katerina Drogreshka

17.07.23

Edhe pse parashikimet nuk kanë qenë kurrë të popullarizuara, madje edhe kur pas "profecive" të tilla qëndrojnë shkencëtarë të shquar - sizmologë, duket se gjetja e çfarëdolloj ligjshmërie midis ndryshimeve mjedisore, pak para se të ndodhë një tërmet,...

Ferr urban: Përbuzje ndaj zonave të gjelbra

Denis Kolundzhia

10.07.23

Fakti që në 50 vitet e fundit ka pasur një rritje të temperaturës me 0,5 gradë në vit ka një ndikim minimal tek ata që planifikojnë zhvillimin e...

Gacko: Vetëm sepse një vend është i vogël nuk do të thotë se është i shëndetshëm

05.07.23

Për banorët e qyteteve të mëdha në rajon cilësia e jetës është në rënie. Reduktimi i sipërfaqeve të gjelbra, ndërtimet e egra, mbipopullimi dhe kolapsi i trafikut janë gjëra të...

Qytetet dhe përgjigja ndaj ndryshimeve klimatike në Kosovë

Fjollë Caka

03.07.23

Duke u përballur me shumë kriza në të njëjtën kohë, qytetet në ditët e sotme duhet të planifikojnë më mirë për reduktimin dhe reagimin ndaj fatkeqësive dhe të investojnë në sisteme të...

Ambiciet e gjelbra të Shqipërisë – si një thes që përmban gjithçka

Alice Taylor

30.06.23

Ndërsa progresi është diçka si një thes që përmban gjithçka, megjithatë viteve të fundit ka disa...

Riciklimi i plastikës – mes fitimit dhe ndotjes

Sonja Stojadinoviq

01.02.23

Maqedonia nuk ka kapacitete riciklimi për ambalazhet plastike, dhe me importin e mbeturinave si lëndë djegëse për nevojat e industrisë, ajo bëhet edhe një deponi jozyrtare e...

Ndërmarrjet e ujit/ujësjellësit në Maqedoninë e Veriut: sfidat dhe përmirësimi i performancës

07.02.22

Dr. Inxh. Mohamed Sameh Vetëm 15% e vendit është e mbuluar me impiante mekanike dhe biologjike të trajtimit të ujërave të zeza, kurse qytetet kryesore vazhdojnë të shkarkojnë ujërat e zeza të patrajtuara drejtpërdrejt në mjedis.Vendi vazhdon të ketë...

Trajtimi i mbeturinave të shtuara në landfillin “Rusino”

24.01.22

Ljupka Janevska Këto mbetje, përveçse ndotin mjedisin jetësor, shkaktojnë edhe prishje të makinerive, dëmtojnë kontejnerët dhe pengojnë transportin e mbetjeve të tjera. Deponia e paligjshme “Rusino” gjendet mbi Gostivar në Banjiçko Pole. E tillë si...

Dimri po vjen, Shkupi vazhdon të ngulfatet

Sanja Velkakova

13.12.21

Sanja Velkakova Ajri i ndotur, shëndeti i rënduar i qytetarëve – terma mirë të njohur, por çfarë prioriteti u jepet atyre?   Shkaktarët kryesorë të cilët çojnë në ndotjen e qytetit të Shkupit, sidomos në periudhën e dimrit janë:...