fbpx

Gacko: Vetëm sepse një vend është i vogël nuk do të thotë se është i shëndetshëm

Histori nga rajoni

Mjedisi

05.07.23

Прегледи
Për banorët e qyteteve të mëdha në rajon cilësia e jetës është në rënie. Reduktimi i sipërfaqeve të gjelbra, ndërtimet e egra, mbipopullimi dhe kolapsi i trafikut janë gjëra të përditshme. Megjithatë, situata nuk është më e mirë as në shumë qytete të vogla: infrastruktura e dobët, furnizimi jo i rregullt me ujë dhe energji elektrike, mungesa e rrjetit të kanalizimit, janë vetëm disa nga problemet. Në pjesën lindore të Hercegovinës, e cila është ende më shumë rurale se sa urbane, ndotja e mjedisit është një problem i madh.

Trebinja, nga ana tjetër, po përballet me intensifikimin e ndërtimit të objekteve banesore dhe komerciale, në të cilat interesi i investitorëve, vihet para interesit të publikut, ndaj Kuvendi i qytetit ka ndryshuar dokumentet e planifikimit për t'i realizuar ato interesa, siç shpjegohet në propozim vendimin e Kuvendit.

Banorët e qytetit Gacko janë në pozitën më të vështirë sepse jetojnë pranë një termocentrali që lëshon çdo ditë tonelata hiri në ajër. Nga një oxhak rreth 100 metra i lartë, hiri mbulon një zonë me diametër mbi 20 kilometra dhe falë erërave arrin më larg se sa duket në pamje të parë. Terreni poroz, karstik kontribuon në faktin që ndotja ka arritur deri te lumenjtë e gropëzave, kështu që sipas disa hulumtimeve, gjurmë mund të gjenden edhe në rrjedhat ujore në brendësi të Dubrovnikut.

Bukën e paguajnë me shëndet

Në të kaluarën Gacko, një qytet i vogël 940 metra mbi nivelin e detit, me rreth pesë mijë banorë, konsiderohej një banjë ajri. Bronkiti dhe astma ishin të panjohura. I rrethuar nga malet Lebrshnnik dhe Volujak, i pozicionuar në atë që shumë e konsiderojnë parkun më të bukur kombëtar Sutjeska, ishte një oaz dhe një lloj rezervati natyror. Dhe më pas, në mesin e viteve 80 të shekullit të njëzetë, u ndërtua një termocentral, u formua një minierë qymyri në gropë të hapur dhe gjithçka shkoi keq për natyrën dhe shëndetin.

Me një burim kaq të rëndësishëm që shpesh quhej një fabrikë parash, Gacko megjithatë nuk arriti të zhvillohej, madje as të rriste edhe popullsinë e tij.

Edhe pse zyrtarisht i përket listës së komunave të zhvilluara në Republika Srpska sepse praktikisht kriteri i vetëm janë të ardhurat për frymë, në thelb është një zonë e zhvilluar dobët. Nuk ka sistem të zgjidhur të ujërave të zeza, ujërat e zeza nuk trajtohen, verat karakterizohen me kufizime uji, vendi nuk ka shëtitore të organizuar, as park dhe kënd lojërash për fëmijë. Për të mos përmendur pishinën, palestrën dhe shtigjet e biçikletave, sallat sportive dhe shesh patinazhi në akull.

Problemi më i madh është ndotja e madhe e natyrës si pasojë e funksionimit të minierës dhe termocentralit Gacko. Dhe, ndërsa në kërkim të qymyrit gërmohen dhjetëra hektarë tokë pjellore, mbushen me mbeturina dhe rrjedhat e ujit ndoten me ujëra të zeza që dalin të patrajtuara nga bimët dhe gropat e minierave, pastaj nga oxhaqet në ajër çdo ditë për muajtë e fundit, madje tani me vite, dalin edhe nga dy mijë ton hi! Dhe kjo po ndodh në sy, jo vetëm të qytetarëve, por edhe të institucioneve kompetente, inspektorateve mjedisore dhe prokurorive. Por në Bosnjë dhe Hercegovinë, si dhe në disa vende të tjera të rajonit, institucionet janë të pakuptimta dhe vendimet merren në përputhje me vlerësimet personale, marrëveshjet dhe/ose interesat e zyrtarëve.

Po kështu, kompania e lartpërmendur Rudnik dhe termocentrali (RiTE) Gacko, e cila funksionon si pjesë e Elektrodistribucionit të Republika Sërpska (RS), punon në kundërshtim me rregulloret dhe ligjet në fuqi. Përveç mospërmbushjes së dispozitave të lejes mjedisore, ajo shkel të paktën disa ligje të tjera - atë për mbrojtjen e mjedisit dhe shëndetit të popullatës, ndër të tjera.

Megjithatë, zyrtarët - nga zyrtarët e komunës, pçoashtu edhe ato të entitetit - kanë të njëjtin qëndrim - RiTE Gacko duhet të punojë dhe të prodhojë energji elektrike me çdo kusht.

Dhe çmimin e paguajnë me shëndetin e tyre. Një numër i madh fëmijësh kanë probleme me bronkitin dhe alergjinë, e nuk kursehen as të rriturit. Konjuktiviti, vështirësia në frymëmarrje, kruajtjet janë simptoma të një numri gjithnjë e më të madh banorësh që kërkojnë ndihmë në farmaci dhe jo në qendrën shëndetësore lokale, sepse gjithsesi ata duhet të blejnë shumicën e ilaçeve. E për shkak të kontributit të papaguar, për një kohë shumica e punëtorëve në komunë kanë qenë pa sigurim.

Burimi: Wikimedia Commons

“Krahasuar me vendet e tjera në rajonin tonë, këtu është rritur dukshëm numri i njerëzve që vuajnë nga kanceri dhe sëmundjet alergjike dhe veçanërisht janë të theksuara kanceri i mushkërive dhe i gjirit dhe alergjitë ndaj substancave të panjohura”, tha doktor Zlatan Ivkoviq, atëkohë anëtar i Kuvendit të Komunës Gacko.

Ata paguajnë para të mëdha për barna pasi shumica e tyre nuk janë në listën e Fondit të Sigurimit Shëndetësor. Mirëpo, nuk ka të dhëna konkrete sepse në katër dekadat e fundit që operon TE Gacko nuk ka pasur monitorim sistematik të gjendjes shëndetësore të popullatës dhe as studim për ndikimin e termocentralit në shëndetin e popullatës. Në seancën e vitit 2019, Kuvendi Komunal Gacko është marrë me ndotjen dhe ka vendosur të bëjë një studim, por deri më sot nuk është bërë asgjë në këtë drejtim.

Nga shkurti deri në maj të vitit 2017, Qendra për Mjedisin nga Banjaluka ka kryer një anketë online të dedikuar për banorët e Gackos, qëllimi i të cilit ishte të merrte mendime për funksionimin e termocentralit ekzistues Gacko, me fokus të veçantë në cilësinë e ajrit. Rezultatet e anketës nuk janë aspak inkurajuese.

“Përgjigjet e qytetarëve tregojnë se gjendja në Gacko është më se shqetësuese, ndërsa në të njëjtën kohë shëndeti i popullatës nuk është në listën prioritare. Stacioni matës në qendër të qytetit nuk funksionon dhe të dhënat për cilësinë e ajrit dhe emetimet e grimcave mund të merren vetëm nga termocentrali. Fatkeqësisht, shihet se nuk ka vullnet të autoriteteve për t'u ofruar qytetarëve transparencë të të dhënave dhe në këtë mënyrë të zbulojnë se nga vjen ndotja”, tha Dushka Kudra, nga Qendra për Mjedisin Jetësor.

Vetëm këto informacione flasin shumë për atë që autoritetet kanë prioritet dhe sa kujdes kanë për shëndetin e banorëve të këtij qarku.

Për shkak të hirit që mbulon zonën e gjerë, është e vështirë të flitet për ushqim të shëndetshëm, i cili ishte një markë dhe madje aset i komunitetit vendas në promovimin e turizmit malor. Edhe bagëtitë kullosin barin dhe hirin, dhe fakti që veterinerët vërejnë një rritje të numrit të aborteve te lopët tregon se si kjo ndikon tek ato.

“Ka pasur më shumë raste në fshatrat Nadaniqi, Kravarevë dhe Rudo Polje. Lopët ishin duke kullotur, nuk ka asnjë arsye tjetër dhe dëmi është i madh”, tha një nga banorët e zonës në një protestë para RiTE Gacko në mesin e majit të këtij viti.

“Kjo është e tmerrshme ajo që po ndodh. Për kë lindim ne fëmijët? Ata thonë se ne ushqehemi shëndetshëm sepse jetojmë në fshat, dhe çfarë lloj ushqimi të shëndetshëm ka këtu kur bagëtitë tona vijnë nga kullotja dhe që kremi dhe qumështi janë të gjitha të kontaminuara. Ajri ynë është i ndotur, a ka fund kjo - pyeti Snezhana Markoviq, banore e Nadaniqit.

Për një zgjidhje do të presim

Shkaku i emetimit të tepërt të hirit në ajër qëndron në qymyrin e cilësisë së ulët që përdoret për prodhimin e energjisë elektrike në Termocentralin Gacko. Gjegjësisht, ai shfrytëzohet nga e ashtuquajtura Zona Povlatna – zonë ku qymyri gjendet në thellësi të cekët, kështu që shfrytëzimi i tij është më i lirë dhe më i thjeshtë. Një thëngjill i tillë është përgjithësisht me vlerë më të ulët kalorifike dhe me një përqindje të lartë papastërtish. Kjo do të thotë se kur digjet në kaldajën e termocentralit, prodhon më pak energji, digjet më fort dhe pjesa e hirit është deri në 30%. Një pjesë e karburantit me cilësi më të lartë nga "shtresa kryesore e qymyrit" ka humbur disa kohë më parë, kryesisht për shkak të vendimeve të këqija të menaxhimit, vonesave me zbulimin e sasive dhe keqfunksionimeve të mëdha të makinerive.

Tashmë menaxhmenti i kompanisë pretendon se kanë një zgjidhje, por se do të duhen të paktën dy vjet. Domethënë, plani është që të blihet një impiant për ndarjen e thëngjillit që do të rrisë cilësinë. Për këtë duhen para (rreth 35 milionë euro, tha kryeministri i RS, Radovan Vishkoviç), të cilat fonde RiTE Gacko nuk i ka, por pret ndihmë nga Elektrodistribucioni i RS dhe Qeveria e RS.

Nga ana tjetër, miniera sipërfaqësore zë një pjesë të konsiderueshme të Fushës së Gackos - toka më pjellore, zona që i ngjan më shumë një plage të madhe - ajo nuk është as e reduktuar dhe as e rikulturuar, dhe mijëra tonë tokë pjellore që duhet të ishin ruajtur, tani nga zgjyrat (mbeturinat), është humbur në mënyrë të pakthyeshme në landfill.

Mundësia për ta shfrytëzuar këtë resurs në dobi të komunës u humb. TE Gacko është në fund të epokës së saj teknologjike, e ka shkatërruar natyrën aq shumë sa do të duhet jo vetëm kohë, por edhe burime të mëdha për të rikultivuar sa më shumë zonën. Vendimet e këqija, duke ngritur nivelin e argjinaturës, shkaktuan dëme të mëdha, riparimi i të cilave u la në dorë brezave të ardhshëm.

Dhe gjithçka mund të ishte ndryshe.

Për një komunitet të vogël, një burim (resurs) i madh mund të sillte me të vërtetë prosperitet dhe një jetë të dinjitetshme për çdo banor. Fakti që nuk u shfrytëzua mundësia për të instaluar ngrohje nën rrugët kryesore dhe trotuaret në këtë vend me borë është ndoshta shumë futuristike (edhe pse nuk duhet të jetë), por fakti që nxehtësia e madhe shkon në ajër në vend që të ngrohë shtëpitë dhe apartamentet në Gacko, më së shumti flet për një neglizhencë të vërtetë të të gjithë atyre që në një moment kanë qenë në poste drejtuese.

Ata mund të kenë pasur pushtet, por nuk kishin asnjë vizion dhe asnjë dëshirë për të punuar për të mirën e përbashkët. Prandaj esnafi tani paguhet nga ata që qëndruan për të jetuar buzë minierës, ndoshta duke u penduar për disa mundësi të humbura për të jetuar në një vend tjetër, më të këndshëm dhe më të shëndetshëm.

Tani për tani, banorët e Gackos kanë një premtim nga kryeministri i RS, Radovan Vishkoviç, se qeveria do të ndihmojë kompaninë RiTE Gacko për të blerë një impiant për pastrimin e qymyrit në dy vitet e ardhshme, e cila, sipas tyre, do të reduktonte emetimet e grimcave dhe do të bënte prodhimin e energjisë elektrike më fitimprurëse. Deri atëherë ata apelojnë që banorët e kësaj komune të kenë durim dhe të përballojnë në mënyrë stoike hirin të paktën edhe një vit.

 

Teksti është pjesë e iniciative “Histori nga rajoni” që zbatohet nga Res Publica dhe Instituti për Studime të Komunikimit nga Maqedonia, në bashkëpunim me partnerët nga Mali i Zi (PCNEN), Kosova (Sbunker), Serbia (Autonomija), Shqipëria (Exit), dhe Bosnja dhe Hercegovina (Analiziraj.ba), në kuadër të projektit "Përdorimi i gazetarisë së bazuar në fakte për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të luftuar dezinformimin në hapësirën mediatike në Maqedoninë e Veriut" me mbështetjen e Ambasadës Britanike në Shkup.

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Milanka Kovaçeviq është e punësuar në radiostacionin lokal Radio-Gacko si gazetare-redaktor. Ajo shkruan për media të shumta në BiH, duke mbuluar kryesisht tema të korrupsionit, tranzicionit, problemeve sociale dhe mjedisore, drejtësisë sociale, krimeve të luftës. Së bashku me kolegët e saj, në vitin 2018 ajo hapi portalin "Direct" në të cilin ata i qasen në mënyrë kritike realitetit dhe, në një mjedis jashtëzakonisht të ngurtë si Bosnja dhe Hercegovina, ngrenë tema me rëndësi thelbësore - ata rishikojnë punën e institucioneve, praktikat korruptive të pozitat e pushtetit të individëve.