fbpx

Blog

Ku jemi me politikat (anti)gjinore?

Bojana Jovanovska

17.07.24

Këto shifra mund të ndikojnë ndjeshëm në thellimin e mëtejshëm të hendekut tashmë të thellë gjinor në politikë, veçanërisht duke pasur parasysh se me ritmin aktual të progresit, parashikohet që brenda organeve të legjislaturave kombëtare, barazia...

Ndryshimet kushtetuese për të qenë më afër Bashkimit Evropian

Ljubica Karamandi Popchevski

08.07.24

Në një kohë kur fokusi i BE-së është tek Ukraina dhe Moldavia, ne nuk duhet të mbetemi pas. Jeta është një lëvizje: nëse nuk shkojmë përpara, do të kthehemi prapa. Amendamentet gjithëpërfshirëse kushtetuese janë si shtesë e gatishmërisë së plotë...

Si e vuri Macron kombin në rrezik

Svetlana Jovanovska

01.07.24

Por, duket se partitë politike pas tronditjes dhe në një periudhë jashtëzakonisht të shkurtër filluan të kuptojnë se ekstremi i djathtë është vetëm një hap larg pushtetit. Dhe fillojnë të mobilizohen me dëshirën për të shmangur kaosin e ndodhur pas...

Ursula majtas apo Ursula djathtas?

Hristijan Ilievski

26.06.24

Spekulohet gjerësisht se Ursula von der Leyen jo vetëm po kërkon mbështetje për një mandat të dytë në krye të Komisionit nga partnerët tradicionalë, por po shkon pak më gjerë, pra në të ashtuquajturin kamp “armik” i ekstremit të djathtë,...

Ekosistemi digjital, BE-ja dhe Maqedonia

Andrej Dameski

20.06.24

Transponimi i legjislacionit maqedonas me aktet formale të miratuara së fundmi të Bashkimit Evropian në lidhje me ekosistemin digjital është si një enigmë komplekse. Në vende – të rreshtuara mirë, në vende – plotësisht të çrregullta dhe, me...

Si e sheh bota zgjidhjen “me dy shtete” për Palestinën dhe Izraelin

Murat Aliu

17.06.24

Autoritetet e Spanjës, Irlandës dhe Norvegjisë njoftuan të martën më 28 maj se njohin zyrtarisht shtetin e Palestinës. Gjithashtu më 5 qershor, Sllovenia, një vend anëtar i Bashkimit Evropian, me gjithë protestat e qeverisë izraelite, njoftoi se e njeh...

Kush do ta pasojë Ebrahim Raisi?

Vesna Poposka

14.06.24

Presidenti iranian Ebrahim Raisi, i cili shihej si pasardhës i mundshëm i liderit suprem Ayatollah Ali Khamenei, u vra kur helikopteri i tij u rrëzua si rezultat i motit të keq në malet pranë kufirit me...

Kosova po i kthehet teknologjive të gjelbra

Fjollë Caka

10.06.24

Косово произведува 88% од својата енергија благодарение на електраните Косово А и Косово Б, кои се меѓу најголемите загадувачи во...

Evropa para zgjedhjes së gjetjes së parlamentit deri më tani

Gjorgi Haxhi Vasilev

05.06.24

Јунските парламентарни избори во Европската Унија се само додадена вредност на епитетот што на 2024 година ѝ се наметна - „рекордна избирачка...

Për të ruajtur paqen, BE-ja po përgatitet për luftë

Svetlana Jovanovska

30.05.24

Gjermania po mendon të fusë afatin ushtarak, në vendet e BE-së buxhetet e mbrojtjes po rriten, në disa vende, veçanërisht ato gjeografikisht afër Rusisë, po formohen formacione...