fbpx

Ndryshimet e vjetra dhe të reja nga zgjedhjet lokale

Sonja Stojadinoviq

Politika

19.10.21

Прегледи

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinovic 200x250Dhe është koha t'i mësojmë ata që zgjedhim se votuesit nuk janë shërbëtorët e tyre, por se ata janë zgjedhur për t'i shërbyer popullit, sepse ata votojnë i votojnë dhe i paguajnë nga taksat e tyre.

Raundi i parë i zgjedhjeve lokale të vitit 2021 ka përfunduar, i cili solli surpriza dhe la të kuptohet për ndryshimet dhe betejat për raundin tjetër. Sipas rezultateve fillestare, ka disa të sigurtë, disa kryetarë të vjetër, disa të rinj në 34 komuna, madje 21 prej tyre janë nga partia VMRO-DPMNE. Një rezultat domethënës arriti partia e tretë e renditur E Majta cila me këshilltarë hyn në komunat e Prilepit, Shtipit, Manastirit, Velesit dhe Sveti Nikollës, plus me mbi 50 këshilltarë në nivel shtetëror.

Këshilli Bashkiak i Qytetit të Shkupit dominohet nga VMRO-DPMNE-ja, ndërsa beteja për nënën ose babanë e Qytetit të Shkupit do të zhvillohet në raundin e dytë mes Petre Shilegov si kandidat i LSDM-së dhe Danela Arsovska nga VMRO-DPMNE-ja. Një sukses i mirëpritur në lidhje me Qytetin e Shkupit është suksesi i koalicionit të gjelbër të Qytetit të Gjelbër Njerëzor i cili fitoi 3.6 përqind të votave dhe do të ketë 2 këshilltarë dhe lista e pavarur "Shansi për Qendrën" në komunën Qendër me 3 këshilltarë. Listat e pavarura nga qytetet e tjera, "Ndryshe" në Manastir, "Më mirë për Tetovën" dhe „Stiga e„ në Strumicë, Bosilevë dhe Novo Sellë, fituan mbi 3 përqind në komunat e tyre dhe do të kenë përfaqësuesit e tyre në këshillat komunal.

Kjo është një shenjë se gjërat po ndryshojnë ngadalë në nivelin lokal, në rastet kur qytetarët organizohen jashtë strukturës së ngushtë mendore dhe politike të partisë. Mirëpo, që “ahengu” të vazhdojë edhe më tej, do të kujdesen pjesëmarrësit në zgjedhjet në Tetovë, ku betejën për vendin e kryetarit do ta zhvillojë Teuta Arifi nga BDI-ja kundër Bilall Kasamit nga Besa, në Kumanovë kryetari aktual me ambicie për një mandat të ri Maksim Dimitirievski si kandidat i pavarur kundrejt Oliver Ilievski nga LSDM-ja dhe në tridhjetë komuna të tjera. 

Fushatat e pandershme nuk na shqetësojnë, për fat të keq

Fushatat e ndyra gjithnjë të synuara ndaj kundërshtarit, të mbushura me fyerje, nënçmime dhe të vërteta të shtrembëruara, shpesh edhe me vulgarite janë bërë një praktikë e zakonshme dhe sjellje plotësisht e pranuar nga pjesëmarrësit në zgjedhje. Fokusi nuk ishte aq shumë në premtimet e vërteta sa në përpjekjen për të sulmuar kundërshtarin me goditjet më të ulëta "nën rrip". VMRO-DPMNE-ja doli me një slogan të shtrembëruar të LSDM-së "Kjo nuk është më e mira, kjo nuk është normale", ndërsa LSDM-ja sulmoi drejtpërdrejt udhëheqësin e opozitës në një tablo reklamash: "Me Mickovskin nuk e dini se në çka jeni".

Kandidatja e VMRO-DPMNE-së Danela Arsovska ishte në situatë kur duhej të mbrohej kundër sulmeve të LSDM-së se kompanitë që ajo drejtonte kishin borxh miliona për faturat e energjisë elektrike, ndërsa partia Alenaca për Shqiptarët akuzoi qeverinë për shpërndarjen e pamfleteve të shpifjeve dhe gjuhës së urrejtjes në disa komuna shqiptare. Në një tubim në Komunën e Aerodromit, kryeministri Zoran Zaev bëri një gjest të pahijshëm me dorën e tij, duke simbolizuar se ai nuk do të heqë dorë nga pushteti aq lehtë dhe se qytetarët nuk do të marrin asgjë pas zgjedhjeve nga partia e tij, pa menduar si do të ndikojë kjo në reputacionin e tij. Ai ndoshta kishte menduar se me një gjest të tillë rrugësh do të tërhiqte edhe më shumë vota. Fokusi i fushatës dhe premtimet ishin gjithashtu në drejtim të gabuar, duke përzier çështjet vendore me ato ndërkombëtare, siç është problemi me Bullgarinë dhe integrimi evropian në ngecje.

Meqenëse raundi i dytë po vjen për një numër komunash, ne duhet të presim vazhdimin e vulgariteteve dhe sjelljeve të rrugës që nga njëra anë janë fyese për elektoratin, dhe nga ana tjetër fatkeqësisht ka një efekt.

Ku qëndron gabimi i LSDM-së?

Nëse katër vjet më parë mediat raportuan për fitoren bindëse të LSDM-së në zgjedhjet lokale, në vetëm një mandat situata u përmbys plotësisht. Tani VMRO-DPMNE-ja janë ata që festojnë dhe madje paralajmërojnë zgjedhje të parakohshme parlamentare, ndërsa LSDM-në e pret një betejë për Shkupin, Kumanovën, Manastirin, Gjevgjelinë dhe Ohrin.

Site se proglasuvaat za pobednici narodot prodolzuva da gubiBurimi: sdk.mk

Edhe pse zgjedhjet nuk kanë përfunduar, ka vend për analiza se pse rezultatet fillestare janë ashtu siç janë. Problemi bilateral me Bullgarinë ka një ndikim të fortë, i cili ndikon drejtpërdrejt në vlerësimin e LSDM-së, si dhe mospranimin e ndryshimit të emrit të shtetit nga qytetarët. Nga ana tjetër, trajtimi i ngathët i krizës së Kovid-19 nga qeveria e LSDM-së, numri i madh i qytetarëve të vdekur, tragjedia në spitalin modular të Tetovës, qëndrimi arrogant i kryeministrit Zaev dhe deklaratat që vënë në dyshim përgjegjësinë për këtë tragjedi janë banale, të cilat peshuan edhe më shumë në peshore.

Një pjesë të arsyes së dështimit të raundit të parë e mbart edhe kryetari i Shkupit Petre Shilegov së bashku me kryetarët e komunave në Shkup nga partia e tij të cilët në vend që të ndalojnë shkatërrimin e qytetit me ndërtim të vazhdueshëm dhe të zgjidhin problemin e trafikut të shembur përgjithmonë, ata nuk pushuan së lëshuari leje ndërtimi dhe prerje të drunjve nëpër qytet.

Socialdemokratët janë përballur me të njëjtin problem edhe në komunat e tjera ku kanë pasur kryetarë komunash në katër vitet e fundit. Problemet e përgjithshme që dolën në sipërfaqe janë rezultatet e dobëta në nivelin lokal ku LSDM-ja kishte kryetarë komunash, mungesa e reformave në parti që rezultuan në lista më të pavarura të anëtarëve të tyre dhe përpjekje deklarative për pastrimin e krimeve të BDI-së. "Dasguria" e koalicionit mbijetoi vetëm sepse votat u morën në komunat shqiptare dhe të cilat u treguan se janë jetëshkurtra.

Prokurimi i pajisjeve të gjurmëve të gishtërinjve, mos testimi i tyre para përdorimit dhe ndërlikimet që pajisjet bënë gjatë procesit zgjedhor hodhën një hije dyshimi të madh mbi rregullsinë e raundit të parë të këtyre zgjedhjeve. Si gjithmonë, ka një shans të mirë që askush të mos mbajë përgjegjësi për 11 milionë eurot e hedhura për këto pajisje që rezultuan të pavlefshme në zgjedhjet e mbajtura në Haiti dhe Afganistan. Qytetarët u rreshtuan para vendvotimeve, duke i dekurajuar edhe më shumë nga votimi, jo vetëm për shkak të pritjes së gjatë, por edhe për shkak të rrezikut nga Covid-19.

Deklarata e Kryetarit të Komisionit Shtetëror Zgjedhor, Aleksandar Dashtevski se është e mundur të zgjatet koha e votimit e hutoi publikun sepse Ligji Zgjedhor thotë se votimi zhvillohet nga ora 7 e mëngjesit deri në ora 7 pasdite, dhe për ata që presin në radhë dhe nuk arritën të votojnë deri në orën 7 pasdite, anëtarët e vendvotimit duhet t'i lejojnë që të votojnë. Llogaritjet parazgjedhore dhe ndryshimet në Kodin Zgjedhor vetëm dy muaj para zgjedhjeve dhe leja për të votuar me dokumente personale të skaduara dëshmojnë se qeveria është në dijeni të pozicionit të saj në nivel lokal dhe përpiqet të arrijë një avantazh fillestar përmes ndryshimeve të dyshimta të "rregullave të lojës", dhe për të parandaluar që partitë e vogla dhe listat e pavarura të mos e rrezikojnë atë.

Listat e pavarura në disa qytete gjithashtu kanë ndikim në rezultatet e raundit të parë, duke ndikuar kështu në pozicionin e qeverisë dhe opozitës. Dëshmi shtesë e paqëndrueshmërisë së brendshme të LSDM-së është shfaqja e kryetarit ende në detyrë të Kumanovës, Maksim Dimitrievski si kandidat i pavarur, që është një goditje për organizatën komunale të kësaj partie sepse Kumanova është konsideruar bastion i LSDM-së për vite me radhë.

Një raund tjetër, por a është mësuar leksioni?

Raundi i dytë jo vetëm që do të japë pasqyrën përfundimtare të shpërndarjes së pushtetit lokal, por gjithashtu do të na tregojë nëse ka nevojë për zgjedhje të parakohshme parlamentare që tashmë janë kërkuar nga VMRO-DPMNE-ja. Kryetarët e komunave do të zgjidhen në 46 komuna plus qytetin e Shkupit. Në dy javët e ardhshme do të shohim midis pazareve të partive, kërkesave për mbështetje dhe premtimeve të ndryshme të reja. Socialdemokratët do të kenë kohë të mendojnë se ku kanë gabuar, por nëse do ta korrigjojnë kjo varet nga ata. Listat e pavarura kanë pasur sukses dhe votuesit e tyre kanë të drejtë të presin që ata të qëndrojnë në skenën politike dhe madje të rriten në lëvizje serioze politike që do të sjellin ndryshime reale.

Fotografia shumëngjyrëshe e zonave zgjedhore në faqen e Komisionit Shtetëror Zgjedhor pasqyron një moment tjetër që elektorati maqedonas nuk e mori si mësim. Nëse përjashtojmë mbështetjen e marrë nga listat e pavarura, votuesit përsëri votojnë për të ndëshkuar ata që janë në pushtet, duke zgjedhur të keqen më të vogël, në vend që të dërgojnë një mesazh për të gjitha partitë politike se ndryshimi i vërtetë është i nevojshëm në shumë nivele, e jo premtime boshe që do të hyjnë vetëm në listën e gjatë të premtimeve të parealizuara.

Ne nuk duam të shkojmë në Hënë dhe të kemi fusha golfi, por është turp të mos kemi sisteme kanalizimesh në shekullin 21, të luftojmë për një vend parkimi, të kemi Shkupin në ujë pas çdo shiu serioz dhe të vozisim në rrugë plot vrima. Dhe është koha t'i mësojmë ata që zgjedhim se votuesit nuk janë shërbëtorët e tyre, por se ata janë zgjedhur për t'i shërbyer popullit, sepse ata votojnë i votojnë dhe i paguajnë nga taksat e tyre.

 

Ju lutemi lexoni rregullat para se të komentoni ose shkarkoni
Vini re: Pikëpamjet dhe qëndrimet e shprehura në këtë artikull janë të autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e Institutit për Studime të Komunikimit ose donatorit.

Sonja Stojadinoviq

Sonja Stojadinoviq ka lindur në vitin 1979 në Veles. Ajo është politikologe e diplomuar në Fakultetin e Drejtësisë "Justiniani i Parë" në Shkup, ku përfundoi edhe studimet master në Politikë Ndërkombëtare me temë "Lufta jo e dhunshme në politikë: Faktorët për sukses dhe dështim". Ajo punon si autore e pavarur për portalet rajonale kroate Lupiga dhe Bilten dhe është aktiviste në lëvizjen e majtë Solidariteti.