fbpx

Весна Попоска

Доц. д-р Весна Попоска е универзитетска професорка, независна експертка и долгогодишна активистка. Докторската дисертација под наслов „Меѓународно-правни аспекти за заштита на критичната инфраструктура од современи безбедносни закани“ ја одбранила на Воената академија во Скопје во 2019 година. Магистрирала на катедрата за меѓународно право на Правниот факултет „Јустинијан Први“ и е авторка на повеќе научни и стручни трудови во нејзината област. Таа е алумни на Школата за политика на Советот на Европа. Работи на Меѓународниот универзитет Визион од неговото основање во 2015 година, каде во март 2021 е избрана за деканка на правниот факултет.

Кој ќе го наследи Ебрахим Раиси?

Весна Попоска

14.06.24

Иранскиот претседател Ебрахим Раиси, кој се сметаше за потенцијален наследник на врховниот лидер, ајатолахот Али Хамнеи, загина кога неговиот...

Во кој правец ќе дувне ветрот во Грузија?

Весна Попоска

22.05.24

Грузијците протестираат од 17 април, против контроверзниот закон за „странскo влијание" (foreign influence act/foreign agents...

Слободните медиуми водат кон слободно општество

Весна Попоска

29.04.24

Во земја која до скоро беше окарактеризирана како хибриден режим, притисокот врз новинарите за жал не е новост. Но, од друга страна, факт е дека...

Важноста на дефинирање на критичната инфраструктура во Македонија

Весна Попоска

14.06.23

Неопходно е да се стандардизира нормативната рамка, односно националниот правен систем да ја препознае и признае критичната инфраструктура како...

Руско-украинскиот конфликт низ призмата на меѓународното право: Водич за почетници

Весна Попоска

10.03.22

Оваа војна ќе ги зафати не само завојуваните страни, туку тектонски ќе ги помести економските и политичките односи на планетарно...

Република во пламен

Весна Попоска

09.08.21

Весна Попоска Пожарите ги обелоденија пропустите во системот за управување со кризи, кој всушност е тешко да се нарече „систем“. Во истиот повеќе...

Колку е слободна слободата: мерките во борбата со тероризмот како неопходност или изговор?

Весна Попоска

22.05.19

ALB м-р Весна Попоска Кризата на вредности влијае негативно на балансот помеѓу императивот за слобода и потребата за безбедност, стеснувајќи го...

Камбаните на референдумот

Весна Попоска

02.10.18

м-р Весна Попоска Референдумот беше услов без кој не се може токму за најголемата опозициска партија, чија пратеничка група веќе нема да има...

Договорот со Грција низ призмата на меѓународното право: водич за почетници

Весна Попоска

27.08.18

м-р Весна Попоска Меѓународно-правната позиција на договорот е кристално чиста: договорот својата правна основа ја наоѓа во резолуциите на...