fbpx

Ана Лалик

Ана Лалиќ е новинарка во одбрана на правото на јавноста на целосно и навремено информирање, и откривање податоци и факти кои центрите на моќ се обидуваат да ги сокријат. Таа беше единствената новинарка во Европа во 2020 година која беше уапсена бидејќи ја информираше јавноста за вистинската состојба во српскиот здравствен систем во екот на цензурата на информациите за епидемијата на коронавирус наметната од владата како дел од вонредната состојба. Ана Лалиќ е добитник на наградата за слобода на говор на Дојче Веле (DW), на Годишната награда на Независното здружение на новинари на Војводина (NDNV) за најдобар новинар и на наградата „Катарина Прерадовиќ“ за професионален интегритет. Ана Лалиќ работи за порталот Nova.rs, а соработува и со порталите NDNV - VOICE и Autonomija. Дипломирала литература и српски јазик на Филозофскиот факултет во Нови Сад.

Организираниот криминал во Србија е државен занает

Ана Лалик

17.02.22

Србија во последните десетина години доживува мутантска експанзија во градежништвото, гранка која, поради лошата регулатива и речиси никаквата...