fbpx

Филип Клетников

Филип Клетников дипломирал германски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје. Магистрирал интердисциплинарни средновековни студии (германистика, филозофија, историја на уметност) на Универзитетот „Ото-Фридрих“ во Бамберг, Германија, како стипендист на DAAD. Покрај тоа што е активен како поет, есеист, преведувач и раскажувач, има одржано јавни предавања и организирано трибини кои третираат современи општествени проблеми разгледувани низ призмата на автори/дела/правци од областа на книжевноста и филозофијата.

Скриените облици на конверзионата терапија

Грација Атанасовска

28.09.22

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи...

Кафкијанските апсурди во Годишната програма за литература

Филип Клетников

23.02.22

Министерство за култура и оваа година со објавата на годишните резултати за финансирање на проекти од национален интерес јасно и недвосмислено ја...

Градот има смисла само ако ги одразува потребите на своите граѓани!

Филип Клетников

07.12.21

Филип Клетников Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот...

Струшките вечери на поезијата во слободен пад

Филип Клетников

07.09.21

Филип Клетников Со оглед на низата потфрлувања во последните неколку години, челните луѓе на фестивалот треба да си го постават прашањето – до...

Нихилизам – зошто сѐ повеќе (не) веруваме во ништо?

Филип Клетников

26.07.21

Филип Клетников Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи,...

Предавството на христијанството

Филип Клетников

29.04.21

Филип Клетников Пренагласувањето на грешноста на поединецот, барањето покорност и одговорност од него наспроти богопомазаноста на...