fbpx
 • Во теорија вработени, во пракса невидливи

  Во теорија вработени, во пракса невидливи

  Вилдан Дрпљанин Повеќе
 • Велевски: Во Скопје не вирее био-светот, туку пробисветот

  Велевски: Во Скопје не вирее био-светот, туку пробисветот

  Интервју Повеќе
 • Што по вакцината?

  Што по вакцината?

  Сајмон Џонсон (Simon Johnson) Повеќе
 • Рес публика и ИКС најавуваат конкурс за најдобар блог – „Имаш ли (по)добра идеја?“

  Рес публика и ИКС најавуваат конкурс за најдобар блог – „Имаш ли (по)добра идеја?“

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Блог
 • Интервју
 • Влог
 • Поткаст
 • Приказни од регионот

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

Бранко Прља

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

Тамара Ќупева

Пандемијата со вирусот КОВИД-19 го сврте вниманието кон општествените, економските и еколошките ризици што се создаваа во последниот половина век на неолиберализам.

Клаус Шваб (Klaus Schwab)
Велевски: Во Скопје не вирее био-светот, туку пробисветот
Црна Гора не може да биде фактор на нестабилност во регионот
Прочитај ги останатите интервјуа
Ана Мартиновска: Жените се тивките жртви на пандемијата
Стефанија Гаштарска: Целта и одговорноста ме однесоа во Бољшој театарот
Стево Пендаровски: Не дозволувајте ни релаксиран мандат
ИТ инженерите упатуваат на поголема свесност со кого комуницираме на далечина.
Корупцијата не се совладува само со казнување, туку и со превенција
Со пандемијата, зачестија повиците на жртвите на семејно насилство

Цената што БиХ ја плаќа за ригорозните мерки

Тешки времиња за Албанија

Веќе неколку месеци, регионот „дише“ во вонредни околности предизвикани од КОВИД-19.

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
image
Сајмон Џонсон (Simon Johnson)
image
Клаус Шваб (Klaus Schwab)
Александар Фридман (Alexander Friedman)
Хјуго Дрошен (Hugo Drochon)
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Спроведувањето на клучните реформи во Албанија достигна критична точка во исто време кога земјата некако се справуваше со крајот на мерките за пандемијата.
Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente dhe me të cilën ajo punon pas shkollës. Shëtitjet e rregullta në vendet e zakonshme janë bërë të pamundura, si dhe shoqërimi me të afërmit dhe miqtë tanë.
Pozitivna stajališta o „ponašanju naroda“ za vreme pandemije ne trebaju poslužiti kao izgovor odnosno amnestiranje građana od odgovornosti za ponašanje političkih elita. Posebno onih sa političkog vrha koje žive od podela i konflikta, a koje gotovo redovno dobijaju veliki broj glasova na izborima.

Јавниот долг на РМ изнесува околу 4 милијарди и 830 милиони евра. Од крајот на 2010 година до денес, тој растел за 1,3 милиони евра дневно, 54 илјади евра на час или 16 евра во секунда. Иако Република Македонија засега ги надмирува своите обврски за враќањето на јавниот долг, патеката по која се движи е неодржлива. Важно е и како Владата ги троши и управува парите, а во тој дел бележи пад во транспарентноста. Наредната влада мора да биде потранспарентна и да ги преиспита стратешките цели на буџетските корисници. Приоритетите за трошењата од јавниот долг и за идниот развој треба да се определат заедно со синдикатите, работодавачите и граѓанскиот сектор. ResPublica видео подкаст со Марјан Николов од Центарот за економски анализи и Ангел Димитров од Организацијата на работодавачи на Македонија.