fbpx

Etnikja në politikën e Maqedonisë së pavarur

Ivan Nikollovski

Ivan Nikolovski 200x250

Maqedonia e Pavarur nuk mund të mburret me menaxhim të suksesshëm të çështjeve etnike,ndërkaq "gabime" bëhen në ditët e para të pavarësisë.

Më shumë
  210 Klikime
  0 Komente

Konsensusi më i gjerë në Maqedoninë e 'Veriut' - prezantim për zhdukjen e saj dhe krijimin e një entiteti federal me kantone etnike?

Sveto Toevski

sveto toevski200x250

Udhëheqësit Zoran Zaev i LSDM-së dhe Ali Ahmeti i BDI-së ranë dakord për zbatimin e plotë të demokracisë konsensuale në të gjitha nivelet e pushtetit ekzekutiv. A do të jetë ky fundi i unitetit formal të shtetit të riemëruar "M. e Veriut" dhe në vend të kësaj të konstituohet një entitet i ri, federal, përmes prezantimit të vetëqeverisjes lokale me dy nivele? Kjo gjithashtu aktualizon shtetësinë e kombit maqedonas, plotësisht e shkatërruar me kushtetutën "M. e Veriut" dhe shlyerjen e Republikës së Maqedonisë nga skena ndërkombëtare.

Më shumë
  80 Klikime
  0 Komente

Tre "K"-të në Turqi: KOVID-19, kapaciteti dhe konvertueshmëria

Kaan Bajrakoshan

Kaan Bayirakosan 200x250Si ndikoi kriza më e madhe e shekullit 21 në politikën dhe ekonominë e Turqisë.

Më shumë
  716 Klikime
  0 Komente

Është koha për një demokraci të drejtpërdrejtë

Ivo Bosillkov

ivo bosilkov2

Njerëzit nuk duan tirani dhe autokraci, por duan sundimin e popullit, përmes pjesëmarrjes së lirë dhe të barabartë në vendimmarrje.

 

Më shumë
  752 Klikime
  0 Komente

Rreziqet e interesimit të shtuar të aktorëve jo-perëndimorë për Malin e Zi

Jovana Marovic

Jovana Marovic 200x250Viteve të fundit, Mali i Zi është bërë një arenë e ndikimit dhe interesimit të shumë aktorëve jo-perëndimorë, para të gjithash të Rusisë, Kinës dhe Turqisë, por ndikimi i tyre politik, edhe pse nuk është i dobët, edhe mëtej është nën kontroll. Investimet e huaja, si rregull janë ndjekur nga kontraverza gjë që tregon një gjendje të pakënaqshme të sundimit të ligjit në vend, përkundër faktit se reformat në kuadër të negociatave për aderimin e vendit në Bashkimin Evropian po zhvillohen tanimë për tetë vjet.

Më shumë
  94 Klikime
  0 Komente

Njeriu i lirë apo tregu i lirë?

Filip Kletnikov

Filip Kletnikov 200x250Vendimet nuk merren në interes të shumicës që zgjedh vendimmarrësit, por merren në interes të një super pakice - elitës financiare.

Më shumë
  575 Klikime
  0 Komente

Sërbia pas zgjedhjeve tё qershorit-a kemi palë të kënaqura pas 21 qershorit tё vitit 2020?

Slagjana Komatina

Slagana Komatina

Pas zgjedhjeve në qershor, partia qeverisëse Sërbe PPS ka arsye të jetë e pakënaqur nga epilogu i ketij cikli zgjedhor. Fakti që opozitë e „vërtetë" nuk egziston nё parlament është gjë që me siguri do të lë shenjë në rezultatin superior që e arriti kjo parti. Partitë që vendosёn për bojkot, gjinden nё njё moment të rikalkulimit të lëvizjeve të tyre politike dhe pozicionim të forcave të tyre për sfidat e reja që to të vijojnë në vitin 2022. Suksesi i vërtetë i bojkotit do të shihet në dy vitet e ardhshme.

Më shumë
  92 Klikime
  0 Komente

Është koha për transparencë më të madhe të autoriteteve policore maqedonase

Ismail Kamberi

Ismail Kamberi profile

Kriza e migrantëve të vitit 2015 dhe mos transparenca e institucioneve publike.

Më shumë
  869 Klikime
  0 Komente

Standarde të dyfishta në respektimin e masave epidemiologjike në Kroaci

Tina Hrubi

Tina Hrubi 200x250Në Kroaci, më 5 korrik 2020, u mbajtën zgjedhjet parlamentare në mes të pandemisë së re të korona virusit. Megjithëse votuesit u inkurajuan të dalin në zgjedhje, pjesëmarrja kurrë nuk ka qenë më e ulët. Ajo që tërhoqi vëmendjen e qytetarëve nga politikanët gjatë natës së zgjedhjeve ishte shkelja e masave epidemiologjike, të njëjtat që u imponohen në mënyrë të pamëshirshme.

Më shumë
  296 Klikime
  0 Komente

Pse ballafaqohemi aq keq me situata të krizës?

Amar Mecinoviq

Amar Mecinovic 200x250Kapaciteti ynë për t'u marrë me krizat e përgjithshme është i kufizuar, si rezultat i kultivimit të një kulture politike individualiste.

Më shumë
  145 Klikime
  0 Komente

Çfarë do të fitojë, liria apo frika?

Timurlenk Çekoviq

timurlenk cekovic200x250Parashtrohet pyetje, nëse duhet të sakrifikohet liria në llogari të viktimave që janë pasojë e virusit, të cilin nè nuk mund ta parandalojmë përveçse me sanksione dhe masa të rrepta?

Më shumë
  547 Klikime
  0 Komente

Komunitetet vulnerabël dhe COVID-19

Jona Koprencka

Jona Koprencka 200x250Grupet vulnerabël të shoqërisë janë ata mbi të cilët katastrofat dhe masat shtrënguese rëndojnë më tepër. Pandemia Covid-19 nxorri në pah për të disatën herë se komuniteti Rom në Shqipëri mbetet më i prekuri.

Më shumë
  1341 Klikime
  0 Komente

Deri ku është vendi ynë në përmbushjen e standardeve evropiane për një gjyqësor efikas?

Iva Conevska

Iva Conevska

Përveç përmirësimit të efikasitetit të gjyqësorit maqedonas në drejtim të zgjidhjes së lëndëve të vjetra dhe shkallës së zgjidhjes së lëndëve gjyqësore, nevojiten përpjekje shtesë për të përmirësuar sistematikisht efikasitetin për të pasur një drejtësi efikase dhe cilësore.

Më shumë
  568 Klikime
  0 Komente

Demokraci në krizë: Evolucion përmes edukimit

Aleksandar Karatosho

Aleksandar Karatoso 200x250Në qeverisjen që tekstualisht do të thotë sundimi i popullit, ndërsa nga ana tjetër populli i zhgënjyer nga situata bëhet letargjik, është koha për të shtruar pyetjen: "Çfarë ndodh kur demokracia bie në krizë ekzistenciale?"

Më shumë
  549 Klikime
  0 Komente

Monopoli i identiteteve etnike në politikën në Maqedoni

Ivan Nikolovski

Ivan Nikolovski

Ç’ndodh me ata qytetarë që nuk përshtaten në diskursin tonë (bi)etnik?

 

Më shumë
  443 Klikime
  0 Komente

COVID-19 dhe Kosova: kriza e trefishtë

Edison Jakurti

Edison Jakurti 200x250Përderisa shumica e vendeve në botë ballafaqohej me krizën e dyfishtë, shëndetësore dhe ekonomike, Kosova po kalonte në krizë të trefishtë për shkak të zhvillimeve politike.

Më shumë
  1458 Klikime
  0 Komente

COVID-19 në Kosovë: një virus dhe dy kryeministra

Isak Vorguçiq 

Isak Vorgucic 200x250Më pak se një muaj pas lehtësimit të masave kufizuese, Kosova po përballet me një rritje të papritur të rasteve të infektimit me virusin korona, gjë që aspak nuk i shqetëson kundërshtarët politikë të merren më pak me shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve, dhe më shumë me vazhdimin e përleshjeve politike.

Më shumë
  1688 Klikime
  0 Komente

COVID-19 dhe sfida e Shqipërisë për qeverisje demokratike

Alban Dafa, Redion Qirjazi

Dafa QirjaziQeveria shqiptare reagoi shpejt për të parandaluar përhapjen e COVID-19, por pandemia i dha mundësi ekzekutivit të zgjerojë pushtetin e tij nëpërmjet injorimit të kritikave ndaj vendimeve të marra, kontrollit të perceptimin të publikut, prishjes së mekanizmave të kontrollit dhe barazpeshës së pushtetit, si dhe duke injoruar proceset demokratike.

Më shumë
  1440 Klikime
  0 Komente

Kurora ose korona e fushatës zgjedhore me listat e kurdisura

Igor Todorović

Igor Todorovic 200x250Udhëheqësia shtetërore e Serbisë, përfshirë grupin e mjekëve që udhëheqin luftën kundër përhapjes së virusit korona, injoruan përkeqësimin të paktën derisa të mbaronte votimi.

Më shumë
  1376 Klikime
  0 Komente

KOVID -19 në Bosnjë dhe Hercegovinë Lojëra pa kufi

Mersiha Drinjakoviq

Mersiha Drinjakovic 120x160Si u ballafaqua Bosnja dhe Hercegovina dhe si po ballafaqohet ende, me krizën e shkaktuar nga pandemia? Pse nuk kishim një shtab të vetëm krize, në nivel të shtetit?Si u krijuan skandalet, të shkaktuara nga parregullsitë dhe keqpërdorimet e sistemit, falë procedurave të shkurtuara gjatë gjendjes së krizës?Nga se kishim frikë më tepër?A do të rezultojnë me ndryshime zgjedhjet e nëntorit, të paktën në nivel lokal?

Më shumë
  1532 Klikime
  0 Komente

 • Blogo +

  Bashkohuni me ekipin e bashkëpunëtorëve dhe sugjeroni një temë ose dërgoni një tekst, me foton tuaj dhe një biografi të shkurtër në info@iks.edu.mk.

  Lexo më shumë

 • Udhëzime +

  Tekstet duhet të përmbajnë ndërmjet 900 dhe 1300 fjalë dhe duhet të shkruhen në paragrafë të shkurtër, në një stil të kuptueshëm dhe joformal.

  Lexo më shumë

 • Shkarko +

  Ne dëshirojmë të nxitim një debat të shëndetshëm në lidhje me interesin publik dhe për këtë arsye t'i inkurajojmë lexuesit të lënë komente të arsyeshme dhe konstruktive në të gjitha blogјet tona, përfshirë edhe kritika të forta.

  Lexo më shumë

 • 1

Na ndiq