fbpx
 • „Патот на свилата“ и „Патот кон ЕУ“: дали некаде се вкрстуваат?

  „Патот на свилата“ и „Патот кон ЕУ“: дали некаде се вкрстуваат?

  м-р Ана Блажеска Повеќе
 • Идни предизвици поврзани со насилниот екстремизам во Западен Балкан

  Идни предизвици поврзани со насилниот екстремизам во Западен Балкан

  м-р Леони Ракаџ (Leonie Rakaj) Повеќе
 • Срамно е што Скопје нема концертна сала

  Срамно е што Скопје нема концертна сала

  Оливер Белопета, директор на „Скопје Џез Фестивал“ и „Оффест“ Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • Блог
 • Влог
 • Поткаст
 • Алатки

Овластувањата на Врховниот суд да издава интерпретативни сфаќања за важни правни прашања, создавани in abstracto, е познат само во правните системи кои се развивале под влијание на советскиот модел, базиран на формализам и централизам.

м-р Емилија Локвенец

Aвторите на Договорот од Преспа имаат современ пристап кон државјанството. Со такво сфаќање на државјанството, македонското општество побрзо ќе се трансформира од мултиетничко во граѓанско општество и посигурно ќе се движи кон ЕУ.

проф. д-р Светомир Шкариќ

Досега се говореше за отворено мешање на Русија во внатрешните работи на Република Македонија, но многу малку се укажуваше какви импликации може тоа да има по безбедноста на РМ.

м-р Тимурленк Чековиќ
Срамно е што Скопје нема концертна сала
Лицата со попреченост не сакаат сожалување
Загадувањето е присутно во сите сегменти на општеството
Новковска: Попис без етничка припадност не е попис
Што ни донесе 2018?
Дали политичарите и медиумите им пласираат привидна вистина на граѓаните?
What is a Blog?
How to Start a Blog - The Beginner's Guide to Successful Blogging
How to Write and Create Great Blog Content

Блогови

 • Македонија
 • Регион
 • Project Syndicate
 • MK
 • SQ
 • CNR/SR/BS
Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи, пред сè за унапредување на економската соработка преку поттикнување на извозот, привлекување на кинески инвестиции и туристи.
Vendet e Ballkanit Përendimorë përballën me një sfidë të re sigurie: ç’radikalizimin dhe riintegrimin e lutëtarëve të kthyer. Deri në vitin 2017, të paktën 310 ish-anëtar të Shtetit Islamik janë kthyer në rajon dhe përllogaritet që 460 të tjerë – kryesisht gra dhe fëmijë – ose kanë mbetur në lindjen e mesme ose janë kthyer por kanë mbetur jashtë radarit të autoriteteve.
Zemlje Zapadnog Balkana su suočene sa novim sigurnosnim izazovom: deradikalizaciju i reintegraciju povratnika. Do 2017. godine, najmanje se 310 odraslih osoba vratilo u region, a procenjuje se da je još 460 – uglavnom žene i dece – ostalo na Bliskom Istoku ili je nestalo sa mape nakon povratka.
 

Додека учениците се уште чекаат дали ќе имаат екстерно тестирање, просветните работници посочуваат дека еден од приоритетите на новата влада е ревидирање на содржините во учебниците кои промовираат дискутабилни вредности. Зошто надлежните комисии замижуваат пред очигледните пропусти, со коишто (не)свесно се поттикнува граѓанска сервилност и идолократија кон авторитети? За квалитетот и одржливоста на досегашните образовни реформи, во видеоподкастот на #ResPublicaMK разговараме со Сафет Незири, државен советник во Министерството за образование и со Душко Стојановски, професор во гимназија.