fbpx

Абдулменаф Беџети

Aкадемик Абдулменаф Беџети е редовен член во МАНУ и е професор на Факултетот за бизнис и економија при Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово. Во 2002 година, докторира на Економскиот факултет при УКИМ и има над 80 објавени научни трудови, четири книги и над 300 артикли (анализи, колумни, есеи, и сл.). Активен е во општествениот живот и учесник во професионални, научни и разни тркалезни дебати во земјата и пошироко. Беџети беше член на Владата на Република Македонија од 1996 до 1998 година, а претходно беше заменики в.д. директор на Управата за јавни приходи.

Како понатаму во свет(от) кој се соочува со шокови

Бертран Бадрe

Ив Тибергиен

23.09.22

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на...

Три декади во потрага на најдобриот економски модел

Абдулменаф Беџети

29.07.19

ALB Абдулменаф Беџети Процесот на приватизација на општествениот капитал како основна реформа за премин во капиталистика економија започна точно...

Трошењето на јавните пари како индикатор за (не)демократскиот капацитет на институциите!

Абдулменаф Беџети

14.12.17

академик Абдулменаф Беџети Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за...

Наместо економска обнова во 100 чекори, ни треба економска слобода веднаш!

Абдулменаф Беџети

15.06.17

академик Абдулменаф Беџети Со најавата на новата влада за ребаланс на буџетот во септември, во последното тримесечје од фискалната година нема да...