fbpx

Ѓорѓи Спасов

Д-р Ѓорѓи Спасов (роден 1949) е универзитетски професор. Има објавувано трудови во областа на политичките науки, комуникациските науки и односите со јавноста. Бил генерален секретер на СДСМ, пратеник во Собранието на Република Македонија, министер за правда и амбасадор на Македонија во Бугарија и во Велика Британија. Еден е од основачите на агенцијата за јавно мислење и комуникации „Рејтинг“. Објавува колумни во дневните и неделните весници и учествува во телевизиски дебати за актуелните политички прашања. Автор е и на прирачниците „Десетте одредници на социјалдемократијата денес“ и „Развојот на социјалдемократијата“ издадени од Фондацијата Фридрих Еберт, кои се користат за обука на младите социјалдемократи во земјава.

Како понатаму во свет(от) кој се соочува со шокови

Бертран Бадрe

Ив Тибергиен

23.09.22

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на...

Конспиративните теории за коронавирусот

Ѓорѓи Спасов

09.03.20

Ѓорѓи Спасов Лажните вести во врска со вакви појави можат да ги остават земјите неподготвени за одбрана од ваква опасност и да ги изложат...

Се вмешува ли Русија во македонските избори?

Ѓорѓи Спасов

10.02.20

ALB Ѓорѓи Спасов Пред изборите на 12 април, се чини дека Москва го има својот фаворит во Македонија. Таа од свои најегоистични причини, полага надеж во...

Договорот за добрососедство е брана за негирањата од Бугарија

Ѓорѓи Спасов

20.12.19

ALB Ѓорѓи Спасов Бугарија не може да бара со некаков нов договор или со декларација да прифатиме дека македонската нација и македонскиот јазик се...

Зошто Договорот со Грција не е „капитулантски“?

Ѓорѓи Спасов

05.09.18

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Секое бојкотирање на Договорот значи застанување на страната на оние кои немаат сериозни и валидни аргументи за неговата...

Прво промена на Уставот, а потоа референдум за членство во НАТО!

Ѓорѓи Спасов

16.07.18

Ѓорѓи Спасов Каков и да биде резултатот од предвидениот референдум за името во септември или во октомври, тој не дава гаранција за обезбедување...

Се крчка решение за името по примерот на Договорот со Бугарија

Ѓорѓи Спасов

10.11.17

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Потпишување договор за добрососедство со Грција, по примерот со Бугарија, на Грција ѝ обезбедува гаранција од немeшање во...

Зошто се во право реформаторите на партиите?

Ѓорѓи Спасов

14.07.17

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Менувањето на сликата за партијата не се постигнува со шминкање или со „гола пропаганда“, туку со промена на нејзиното...