fbpx

Иво Босилков

Иво Босилков е доктор по политички науки од Универзитетот во Милано, со специјализација во областа на медиумски ефекти врз јавното мислење. Магистрирал во областа на политичката комуникација на Универзитетот во Амстердам, како дел од програмата Еразмус Мундус за новинарство, медиуми и глобализација. Работи како истражувач во Центарот за југоисточно европски студии во Грац и има објавено трудови во неколку меѓународни научни списанија.

Информациската „диета“ на младите во Јужен Кавказ

Ана Кешелашвили

Маја Микашавиџе

22.02.23

Апетитот за информации, самоцензурата и избегнувањето да се учествува во јавните дебати се навики кои им се заеднички на младите корисници на...

Време е за директна демократија

Иво Босилков

07.09.20

Иво Босилков Во партитократија, секоја партија ветува дека ќе му ја врати моќта на граѓанинот, но ниту една не го идентификува институционалниот...

Теориите на заговор ќе ги неутрализира само инклузивен популизам

Иво Босилков

04.05.20

Иво Босилков Теоретичарите на заговор, како и популистите, често се повикуваат на здрав разум, мислење со своја глава и доведување во прашање на...

TEST Додека цените растат, животниот стандард пропаѓа

omowsky

17.04.20

Светски трендови на поскапувања ќе има и понатаму, но колкави ќе бидат, најмногу зависи од државата и од тоа, какви одлуки ќе се донесе. Последните...

Што е екофашизмот и зошто не смее да пушти корен

Иво Босилков

22.01.20

ALB Иво Босилков Интернационалистички, универзалистички и солидарен пристап е единствениот начин да се надмине еколошката и климатска криза, во...

Зошто популизмот им е потребен на зелените движења?

Иво Босилков

19.08.19

ALB Иво Босилков Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните,...

Кризата на претставеност носи закана од екстремна десница, но и можност за ново прогресивно движење

Иво Босилков

20.03.19

ALB м-р Иво Босилков Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би...