fbpx

Jovana Maroviq

Jovana Maroviq është Drejtoreshë e Përgjithshme i rrjetit “Politikon”, një qendër e pavarur investigative në Podgoricë, anëtare e BiEPAG dhe grupit të punës për Kapitullin 23 në negociatat e pranimit të Malit të Zi në BE. Ajo përfundoi studimet e doktoraturës në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd. Fushat e interesave të saj kërkimore përfshijnë sundimin e ligjit, demokracinë, federalizmin, Ballkanin, sistemin politik të BE-së dhe politikën e zgjerimit.

Metodologjia e re e BE-së për zgjerim: në vend të një procesi kredibil, gjithnjë e më pak besim

Jovana Maroviq

14.12.20

Jovana Marovic Stimulin e shumëpritur dhe shumë të nevojshëm në politikën e zgjerimit të BE që duhej ta sillte metodologjia e re është ende “në pritje”. Vendet e Ballkanit Perëndimor nuk janë të njohur me elementet dhe kornizat konkrete që...

Rreziqet e interesimit të shtuar të aktorëve jo-perëndimorë për Malin e Zi

Jovana Maroviq

04.09.20

Jovana Marovic Viteve të fundit, Mali i Zi është bërë një arenë e ndikimit dhe interesimit të shumë aktorëve jo-perëndimorë, para të gjithash të Rusisë, Kinës dhe Turqisë, por ndikimi i tyre politik, edhe pse nuk është i...

Hapi i parë deri në Ballkan pa kufi: Beneluksi ose Shengeni?

Jovana Maroviq

27.12.19

МК  SR Jovana Marovic “Shengeni i Vogël” u iniciua si ide në momentin kur shtetet e Ballkanit Perëndimor, të frustruara nga politika e BE-së ndaj rajonit, vendosën të ndërmarrin hapa të pavarur për integrim. Edhe pse është...