fbpx

Вук Вучетиќ

Д-р Вук Вучетиќ дипломирал во 2010 година на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Источно Сараево, отсек новинарство. Магистерските студии по комуникација ги завршил во 2013 година на Факултетот за политички науки во Сараево на тема „Политичкиот спектакл како медиумски феномен – примерот на БиХ“. Во 2018 година ја одбранил докторската дисертација на Факултетот за политички науки во Сараево на тема „Контроверзии на медијатизацијата на политиката во современа Босна и Херцеговина.“ Од 2011 година е постојано вработен на Филозофскиот факултет на Универзитетот на Источно Сараево на Катедрата за новинарство.

Против дезинформациите со помош на вештачка интелигенција

Вук Вучетиќ

25.03.24

Вештачката интелигенција може да придонесе за создавање на дезинформации, но во исто време може да понуди и потенцијални решенија во справувањето...

Професионални лажговци во време на пандемија

Вук Вучетиќ

25.06.21

Вук Вучетиќ Сите теории на заговор имаат многу едноставни премиси како основа за нивното функционирање. Во суштина, секоја теорија на заговор...

Јутјуберите – идоли во дигиталната доба

Вук Вучетиќ

31.01.20

ALB  SR д-р Вук Вучетиќ Иако би можело да се заклучи дека лицата кои произведуваат или се појавуваат во видеа на каналот Youtube (т.н. јутјубери), може...

Политичарите како забавувачи на народот

Вук Вучетиќ

16.08.19

ALB  SRB Вук Вучетиќ Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на...