fbpx

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

Доц. д-р Благица Новковска е универзитетски професор, доктор по економски науки и магистер по социјална политика. Работела 27 години во Државниот завод за статистика од кои десет години како директор на институцијата. Како експерт работела на многу проекти на меѓународните институции од кои најзначајни се: Светската Банка, Меѓународниот монетарен фонд, Меѓународната организација за труд, УНИЦЕФ, Европската комисија, како во Македонија, така и на Западен Балкан и во Африка. Коавтор е на повеќе книги и автор на многу научни трудови објавени во национални и меѓународни списанија.

Како да се заузда јавниот долг на Македонија

Сања Велкакова

21.09.22

Јавниот долг во Македонија вртоглаво расте, а секој македонски граѓанин е задолжен со речиси над 3.500 евра. Одржливоста на јавниот долг е макотрпен...

Додека цените растат, животниот стандард пропаѓа

Сања Велкакова

16.02.22

Светски трендови на поскапувања ќе има и понатаму, но колкави ќе бидат, најмногу зависи од државата и од тоа, какви одлуки ќе се...

Дали сме подготвени за реално пребројување?

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

23.11.20

Благица Новковска Релевантните институции покажуваат неподготвеност да го спроведат долгоочекуваниот попис. Децении наназад, најчесто...

Претпописна вистина

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

30.01.19

МК   ALB доц. д-р Благица Новковска Реалното попишување на населението и домаќинствата во Република Македонија зависи од дефиницијата за...

Дали сакаме да се преброиме колку реално не има во Република Македонија?

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

09.03.17

доц. д-р Благица Новковска Над 150.000 лица се отселиле од Република Македонија во периодот од осамостојувањето до сега, што упатува на тоа дека во...