fbpx

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu)

Дарон Аџемоглу, професор по економија на МИТ, е коавтор (со Џејмс А. Робинсон) на делото Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity and Poverty („Што предизвикува пад на нациите: потеклото на моќта, просперитетот и сиромаштијата“) (Профил, 2019) и коавтор (со Сајмон Џонсон) на Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity („Моќ и напредок: Нашата илјадагодишна борба за технологија и просперитет“) (PublicAffairs, мај 2023 година).

Зошто Ердоган постојано победува

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu)

24.05.23

Автократскиот претседател на Турција и неговата Партија на правдата и развојот (АКП) веројатно ќе ја задржат власта, и покрај корупцијата што е вон...

ЕУ мора да го прекине членството на Унгарија

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu)

11.10.21

Дарон Ацемоглу Западното фијаско во Авганистан покажа дека демократските институции не можат да се воспоставуваат на сила и со странска помош....

Во право ли се децата кои се гласноговорници за климатските проблеми?

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu)

22.11.19

Дарон Ацемоглу (Daron Acemoglu) Младите активисти кои ги водат училишните штрајкови и масовните протести ширум светот многу ефективно го огласија...