fbpx

Кирил Арсовски Пржо

Кирил Арсовски Пржо e еколог и професор по биологија, главен уредник на едукативната веб платформа ДОМА (doma.edu.mk) на Институтот за комуникациски студии. Тој е продуцент и автор на серијалот на еколошки едукативни документарни филмови „Дома“. Полето на негов интерес и истражување е комуникација на науката, екологија и заштита на животната средина. Пишува анализи за национални и регионални еколошки проблеми и често држи јавни предавања од областа на заштита на животната средина. Поранешен претседател на Истражувачкото друштво на студенти биолози (ИДСБ), член на Кралското ентомолошко друштво и Меѓународното друштво на бихевиористи.

Наместо „пиши-бриши Устав“ – Нова политика за иднината на Македонија и ЕУ

Свето Тоевски

20.09.23

Настојувањата да се промени Уставот на Македонија се повеќе наидуваат на неуспех и потребни се чекори за надминување на пат-позицијата, во која...

Дали Заедницата на српски општини во Косово ќе стимулира сепаратистички иницијативи во Македонија?

Свето Тоевски

15.02.23

Колку повеќе САД инсистираат на северот во Косово да се формира асоцијација на општини со доминантно српско население, толку повеќе се...

Обединети за човештвото

Аналена Баербок

13.01.23

Креаторите на политики имаат моќна алатка за надминување на главните предизвици со кои се соочува...

Само консолидирана Македонија може да се избори за место во мултиполарниот свет

Свето Тоевски

15.06.22

Во мултиполарниот свет, како „поле на цивилизациски натпревар и соработка меѓу народите и државите“ може и треба да се вклучи само Република...

Стефан и Синодот ја предадоа автокефалноста – одлуките на Фанар и СПЦ се неприфатливи

Свето Тоевски

18.05.22

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките...

Еколошката едукација е единственото решение

Кирил Арсовски Пржо

18.08.21

Кирил Арсовски Пржо Природата, екосистемите и биодиверзитетот се менуваат. Тие стануваат само полоши и за овој факт не постои никаков сомнеж. Но...

Каналот Дунав-Морава-Вардар-Егеј е неизводлив и неисплатлив за Македонија

Кирил Арсовски Пржо

08.03.18

Кирил Пржо Арсовски Поради малиот проток на вода во реката Вардар, за разлика од Дунав, каналот Дунав-Морава-Вардар-Егеј е неизводлив во...

До кога ќе слушаме како шумат шумите?

Кирил Арсовски Пржо

23.11.17

Кирил Пржо Арсовски Во последните години се соочуваме со се` поголемо уништување на македонските шуми; огромни површини на шуми се уништени од...

Пет еколошки приоритети за новиот владин состав

Кирил Арсовски Пржо

20.06.17

Кирил Пржо Доаѓањето на новата владина гарнитура треба да донесе промени во областа на заштитата на животната средина. Креирање национална...

Градски паркови, а не градски градилишта

Кирил Арсовски Пржо

12.04.17

Кирил Пржо Градскиот парк во Скопје како и сите останати урбани паркови во државата мора да ја задржат својата основна функција и причина поради...